Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ - Αμύγδαλα

Είναι αναμφισβήτητη και γνωστή από την αρχαιότητα η διατροφική αξία των ξηρών καρπών. Είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β και Ε και σε μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο. Τα έλαια των ξηρών καρπών είναι πολύτιμα για την διατήρηση της καλής υγείας, γιατί είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κελυφωτά φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα πεκάν, τα κάσιους, τα μπραζίλ, τα μακαντέμια, τα χαρούπια....

Τα αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των καλών λιπαρών, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL.
Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη το αμύγδαλο έχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μειώνει την κόπωση και προστατεύει τα αγγεία. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής επιβάλλεται η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αμυγδάλου (περίπου 15 τεμάχια), η αποτελεσματικότητα του οποίου αυξάνει όταν τα αμύγδαλα είναι μουσκεμένα.

Γάλα από αμύγδαλα
 Ένα φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, τα οποία τα βάζουμε σε ένα τάπερ και το γεμίζουμε νερό. Αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες. Όταν συμπληρωθούν 24 ώρες πετάμε το νερό, καθαρίζουμε τα μουσκεμένα αμύγδαλα από την πέτσα τους και χτυπάμε το άσπρο αμύγδαλο στο μπλέντερ με λίγο νερό. Στο τέλος σουρώνουμε σε ένα τούλι και παίρνουμε ένα υγιεινό ρόφημα από αμυγδαλόγαλα.
--------

111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin