Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σμέουρο

Μπορεί σε μέγεθος να είναι ένας μικρός καρπός, ωστόσο η εμπορική επιτυχία που γνωρίζει στη διεθνή αγορά -λόγω της ζήτησης για αυτό- είναι πολύ μεγάλη.
Ο λόγος για το σμέουρο ή αλλιώς φραμπουάζ, ένας πολύ νόστιμος και πολύτιμος διατροφικά καρπός που καλλιεργείται ευρέως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Στη χώρα μας, το σμέουρο -όπως και το βατόμουρο- είχε καλλιεργηθεί πριν από 20 χρόνια, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της παραγωγής αλλά και της αγοράς σχεδόν εξαφανίστηκε.
Σήμερα όμως, όπως επισημαίνουν γνώστες των αγορών αυτών, θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια στη χώρα μας, ως καλλιέργεια υπαίθρου αλλά και ως καλλιέργεια θερμοκηπίου και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα, εφόσον βέβαια καλλιεργηθεί σωστά και οργανωθεί σε σωστές βάσεις η εμπορία της.

Η καλλιέργεια του σμέουρου είναι πολυετής και διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή ξεκινά τον δεύτερο με τρίτο χρόνο μετά το φύτεμα των φυτών.
Η απόδοση μιας φυτείας σμέουρου μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η μέση τιμή πώλησης του σμέουρου είναι από 5,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση παραγωγή 800 κιλών ανά στρέμμα, η καλλιέργεια αυτή μπορεί υπό συνθήκες να δώσει εισόδημα της τάξης των 2.000 ανά στρέμμα.
1. Προσφέρει εισόδημα έως και 2.000 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς
2. Μεγάλη η ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού από μεταποιητικές βιομηχανίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin