Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ξηροί καρποί και ψάρια προστατεύουν από τον παγκρεατικό καρκίνο

Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε ψάρια, καρύδια, λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας κατά τα δύο τρίτα σχεδόν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανακάλυψαν πως όσοι τρώνε τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών C και Ε, και του ιχνοστοιχείου σελήνιο, έχουν κατά 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν τις μικρότερες ποσότητες.

Εάν περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώσουν ότι οι συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι αυτές που προστατεύουν από τον παγκρεατικό καρκίνο, η προσεγμένη διατροφή θα μπορεί να αποτρέψει το ένα στα 12 κρούσματα της νόσου, γράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση «Gut».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) ο μέσος ενήλικας έχει 1 πιθανότητα στις 71 να εκδηλώσει καρκίνο του παγκρέατος κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ο καρκίνος αυτός είναι ο πέμπτος συχνότερος στη Δύση, προσβάλλοντας ετησίως στις ΗΠΑ σχεδόν 43.900 ανθρώπους, στη Βρετανία 7.500 και στην χώρα μας σχεδόν 1.100.
Ωστόσο, θεωρείται ένας από τους πιο σοβαρούς καρκίνους, διότι συνήθως ανιχνεύεται όταν έχει εξελιχθεί πολύ, με συνέπεια να έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες μορφές καρκίνου.
Στην πραγματικότητα, μόλις το 3% των ασθενών επιζούν επί περισσότερο από πέντε χρόνια έπειτα από τη διάγνωση.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από περίπου 24.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 74 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής στα οποία ανέφεραν τι έτρωγαν καθημερινά επί μία εβδομάδα και πως είχαν προετοιμάσει το φαγητό τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 25% όσων έτρωγαν το περισσότερο σελήνιο (υπάρχει στα καρύδια, τα ψάρια και τα δημητριακά) διέτρεχαν τον μισό κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.
Όσοι όμως έτρωγαν το περισσότερο σελήνιο και τις περισσότερες βιταμίνες C και Ε διέτρεχαν κατά 67% μικρότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις των βιταμινών C και Ε, όσοι κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες προσλάμβαναν μέσω της διατροφής τους έως 16 φορές μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι είναι οι ημερήσιες συνιστώμενες για καλή υγεία.
Η βιταμίνη C υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Ε σε φυτικά έλαια, καρύδια, σπόρους, μαργαρίνες και στον κρόκο του αυγού.
πηγή: tanea gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin