Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι ΥΠΕΡτροφές του Νοεμβρίου

Η υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής το Νοέμβριο, αλλά και το Δεκέμβριο, μπορεί να αποβεί σε μια πραγματική δοκιμασία για το πόσο δυνατή θέληση διαθέτετε, καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μαζί τους ένας αέναος κύκλος μαγειρέματος, οικογενειακών γευμάτων και… δοκιμών γλυκών. Ξέρετε… «Για να δω ποιος έφτιαξε τους καλύτερους κουραμπιέδες ή ποιος έβαλε περισσότερο μέλι στα μελομακάρονα!».

Δεν χρειάζεται όμως να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν και το Νοέμβριο φρέσκα και θρεπτικά προϊόντα που μπορούν να ωφελήσουν τη γραμμή και την υγεία σας. Η Huffington Post συγκέντρωσε 6 super θρεπτικές και υγιεινές τροφές που μπορείτε να εντάξετε στο εορταστικό τραπέζι και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ή να σας αποτοξινώσουν και να εξισορροπήσουν τις διατροφικές σας επιλογές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Βγάλτε χαρτί και μολύβι…
1. Γλυκοπατάτες

Τις αγαπάμε γιατί είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και στο αντιοξειδωτικό βήτα καροτένιο, βοηθώντας σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς και στο υγιές και απαλό δέρμα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πλούσιες σε κάλλιο (περιέχουν περισσότερο ακόμη και από μια μπανάνα), σε φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες. Μπορείτε να απολαύσετε την ρίζα τους ψημένη, σε μορφή πουρέ, σε σούπες ή στο φούρνο με κρέας ή ψάρι. Δοκιμάστε επίσης να τις κόψετε σε λεπτές φέτες και να τις τηγανίσετε ή να φτιάξετε σπιτικά chips με αυτές για να συνοδεύσετε τα λαχανικά σας.
2. Κουνουπίδι
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη θρεπτική αλλά και τη γευστική αξία του κουνουπιδιού, επειδή το κρίνουν από την εμφάνιση και το άσπρο του χρώμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια χαμηλών λιπαρών πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φολικού οξέως, καλίου και βιταμίνης Κ. Επιπλέον μαζί με το «ξαδερφάκι» του το μπρόκολο, δρουν ενάντια σε πολλές ασθένειες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το απολαύσετε, όπως να το μετατρέψετε σε πουρέ ή να το ψήσετε και να το πασπαλίσετε με παρμεζάνα. Θα εκπλαγείτε από την πλούσια γεύση του.
3. Μύρτιλλα

Οτιδήποτε έχει ένα τόσο φωτεινό χρώμα, σίγουρα έχει και πολλές ιδιότητες που κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτοί οι κόκκινοι μικροί καρποί είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και καταπολεμούν τα βακτήρια. Η σημαντικότερη όμως ιδιότητά τους είναι ότι συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η συγκομιδή των μύρτιλλων τελειώνει γενικά στα μέσα Νοεμβρίου κοντά δηλαδή στην περίοδο των γιορτών. Προϋποθέτουν ελαφρύ μαγείρεμα και μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε πίτες, κέικ, σαλάτες και τηγανίτες.
4. Κολοκύθια
Οι χειμερινές ποικιλίες αποφέρουν πιο γλυκούς καρπούς από αυτούς του καλοκαιριού, που μπορούν να αποθηκευτούν για περισσότερο χρόνο χάρη στο παχύ τους περίβλημα. Όπως και οι γλυκοπατάτες έτσι και τα κολοκυθάκια είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα καροτένιου. Δοκιμάστε τα ψητά, ακόμη και με λίγο σιρόπι σφενδάμου.
5. Πράσα

Αυτοί οι «συγγενείς» του κρεμμυδιού βγαίνουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο. Τα πράσα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και φολικό οξύ και μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακά προβλήματα και από τον καρκίνο του προστάτη. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε μια ζεστή σούπα ή με κουνουπίδι ή ακριβώς επειδή παρέχουν μια πιο ήπια γεύση από ένα κρεμμύδι, δοκιμάστε τα σε μια πίτα ή σε ομελέτες.
6. Γογγύλια
Τα γογγύλια προσφέρουν σημαντικά οφέλη, δεδομένου ότι μπορούμε να φάμε τόσο τη ρίζα τους, όσο και τα φύλλα τους και το καθένα από αυτά προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα για την υγεία αλλά και για τα πιάτα μας. Οι ρίζες τους είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φύλλα τους που μοιάζουν με λάχανο, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ και φολικό οξύ. Δοκιμάστε τη ρίζα σε μια σούπα λαχανικών ή μια εναλλακτική λύση χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι να την συνδυάσετε με πατάτες. Αν βράζετε τα φύλλα τους, προσέξτε η θερμοκρασία του νερού να μην είναι πολύ υψηλή για να μην χαθούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους στο βράσιμο. 
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/oi-ypertrofes-tou-noembriou?id=2252644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin