Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

6 καλοκαιρινές τροφές που ωφελούν την υγεία και ομορφαίνουν

Θέλετε να βάλετε λίγη ποικιλία στη διατροφή σας αυτό το καλοκαίρι; Οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες μας προσφέρουν πολλά ωφέλιμα, φρέσκα τρόφιμα, κάνοντας αυτή την εποχή ιδανική, για να… ομορφύνουμε μέσα από τη διατροφή μας.
Προσθέστε τις παρακάτω 6 εποχικές τροφές στο καλοκαιρινό σας τραπέζι και δε θα χάσετε…

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το αλάτι είναι ”ένοχο” τελικά ή όχι;

Όταν αναφερόμαστε στην πρόσληψη βάρους οι συνήθης ύποπτοι που έρχονται πρώτοι κατά νου είναι οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη ή τα λιπαρά της διατροφής μας.
Αν και αυτά τα συστατικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του βάρους μας συχνά ξεχνάμε άλλη μια «ένοχη» ουσία που είναι το αλάτι.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η αξία των καρπών του καλοκαιρού

Βόμβες βιταμινών και θρεπτικών ουσιών αποδεικνύονται τα φρούτα και οι χυμοί ...
Αν τρώμε καλά σήμερα, θα είμαστε πιο υγιείς αύριο. Και μπορεί κάποτε η γνώση της σωστής επιλογής να ήταν απλή και αυτονόητη, σήμερα όμως με την πληθώρα αγαθών έχει σημασία να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Τα φρούτα αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα συστατικά μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Οι Ελληνες μάλιστα έχουμε την τύχη και την ευλογία να απολαμβάνουμε πληθώρα φρέσκων φρούτων, αφού η χώρα μας τα συγκαταλέγει στα κύρια αγροτικά προϊόντα της.

Τα βότανα βοηθούν τον οργανισμό μας

Ένα αφέψημα από μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων κλείνει μέσα σε ένα φλιτζάνι το άρωμα και τη γεύση τους, και σας προστατεύει από το στρες, στην καλή πέψη, τονώνει τη μνήμη μου ενώ με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλει στην αντιγήρανση. Τα βότανα μπορείτε να τα βρείτε παντού αφού η Ελληνική φύση είναι γεμάτη από αυτά και με σχεδόν μηδαμινό κόστος να κάνετε ένα δώρο υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης στον οργανισμό σας.

Βάλτε ροδάκινα στο τραπέζι σας, κάντε δίαιτα αλλά και πολύ καλό στην υγεία σας.

Συντάκτης Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ.

Στέβια: ο γλυκός φίλος μας

Η στέβια (Stevia Rebaudiana) είναι ένα µικρό φυτό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1887 από τον φυσιοδίφη Bertoni στα υψίπεδα της Παραγουάης. Φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αµερική και ήταν γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια στους γηγενείς πληθυσµούς ως γλυκαντικό –καθώς τα φύλλα της περιέχουν διάφορες, φυσικές, γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης)- αλλά και θεραπευτικό βότανο. Μάλιστα, οι Ινδιάνοι Guarani της Παραγουάης την ονοµάζουν «Ka’a He’e» (γλυκό φύλλο).

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τα 4 tips που θα σας κάνουν να κάψετε περισσότερο λίπος

Όσον αφορά την διατροφή μας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να καταναλώνουμε τροφές που μας αρέσουν οι οποίες συμβάλλουν και στην μείωση του βάρους του σώματός μας. Ακολουθούν τέσσερα διατροφικά tips που βοηθάνε να κάψουμε περισσότερο λίπος σε κάθε γεύμα.

1) Ξεκινήστε την ημέρα σας με γιαούρτι
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών συμβάλλει στην καύση του λίπους της περιοχής της κοιλιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα στο αγαπημένο μας τυρί. Το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική επιλογή γαλακτοκομικού προϊόντος, αφού εκτός από την χαμηλή του περιεκτικότητα σε θερμίδες, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της πέψης και, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.

Σοκολάτα και καρδιά

Τι αποκαλύπτει η ανάλυση του επίσημου ιατρικού περιοδικού της Αγγλίας

Τελικά πρέπει κάποιος να τρώει σοκολάτες για να προστατεύει την καρδιά του και, εάν ναι, πόσες πρέπει να τρώει;

Εκατοντάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα άρθρα περί σοκολάτας. Πολλά από αυτά ιδιαιτέρως ενθουσιώδη, άλλα λιγότερο ενθουσιώδη.


Tο website του BMJ (Ιατρική Βρετανική Επιθεώρηση) του επίσημου ιατρικού περιοδικού της Αγγλίας αναφέρει μια μετανάλυση περί σοκολάτας που ενσωματώνει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα μελέτες. Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνονται 114.009 ασθενείς.

Σκόρδο: Ενισχύει τον οργανισμό σας!

Η συνταγή για το «ελιξίριο της νεότητας» χρονολογείται περίπου 4-5 αιώνες π.Χ. , έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και κυκλοφορεί πλέον σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη συνταγή του Θιβέτ, η οποία είναι μία μορφή εκχυλίσματος σκόρδου, τα οφέλη είναι τα εξής:

Καθαρίζει το συσσωρευμένο λίπος από το σώμα και ξεπλένει από κάθε αδιάλυτο ασβέστιο. Βελτιώνει το μεταβολισμό και μειώνει το σωματικό βάρος, φέρνοντάς το σε φυσιολογικό. Διαλύει τους θρόμβους του αίματος, καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση. Προλαμβάνει και θεραπεύει ισχαιμία, υπέρταση, ιγμορίτιδα και πνευμονική νόσο και αφαιρεί πονοκεφάλους.

Χάστε κιλά με γνώμονα την υγεία σας

Η διαδικασία αύξησης βάρους μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια. Οι περισσότεροι όμως από εμάς, επισημαίνει διαιτολόγος- διατροφολόγος θέλουμε και προσπαθούμε να χάσουμε τα περιττά μας κιλά μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες ή λίγους μήνες.

Πόσες φορές δεν σας έχει δελεάσει η δίαιτα κάποιου περιοδικού που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους ή δεν έχετε μπει στον πειρασμό να ακολουθήσετε μια πολύ υπό-θερμιδική δίαιτα/διατροφή καταναλώνοντας ελάχιστα μόνο τρόφιμα και μένοντας νηστικοί πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να χάσετε πιο γρήγορα τα περιττά σας κιλά; Καταλήγοντας να μην αντέξετε τη μεγάλη στέρηση για πολλές μέρες ή ακόμα και αν έχετε το πείσμα και την υπομονή να συνεχίσετε, η απώλεια βάρους να είναι συνήθως παροδική. Η αλήθεια είναι μία, δεν υπάρχει αργή και γρήγορη απώλεια βάρους παρά μόνο υγιής και μη υγιής απώλεια.

Καλλιέργεια με μικρό ρίσκο και μεγάλες προοπτικές η φουντουκιά

Ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές εμφανίζει η καλλιέργεια ξηρών καρπών, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο καλλιέργειες όπως αυτή του φουντουκιού μια πρώτης τάξεως εναλλακτική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ως πηγή συμπληρωματικού οικογενειακού εισοδήματος.
Αν και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η σωστή διατροφή το καλοκαίρι. Τι πρέπει να προσέχουν παιδιά και ηλικιωμένοι, και τι προσέχουμε με τον καύσωνα;

Συντάκτης Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, medlabnews.gr 
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι καύσεις αυξάνονται και το σώμα μας βρίσκεται σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον. Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη περίοδος για να ξαναβρείτε την φόρμα σας  ακόμη και να αποβάλλετε τα αποθηκευμένα κιλά του χειμώνα. Εκμεταλλευτείτε τη θάλασσα, την εξοχή,  το κολύμπι και τα διάφορα άλλα καλοκαιρινά σπορ και απολαύστε το φαγητό σας χωρίς τύψεις με αποτέλεσμα  να σας οδηγήσει σε μία μικρή απώλεια βάρους ή σε συντήρηση του ήδη υπάρχοντος βάρους.
Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό: τα 2/3 βρίσκονται μέσα στα κύτταρά μας, ενώ το 1/3 εξωκυττάρια. Η ισορροπία ενδοκυττάριου - εξωκυττάριου υγρού, καθώς και των ηλεκτρολυτών τους είναι πολύ μεγάλης σημασίας.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πεπόνι: Πλούσια πηγή αναζωογόνησης

Έχει υπέροχη γεύση και είναι πλούσια πηγή αναζωογόνησης για τον οργανισμό. Το πεπόνι μπορεί να αποβεί μεγάλος σύμμαχος στην μάχη κατά της κυτταρίτιδας και στην αύξηση των καύσεων του οργανισμού μας δίνοντάς μας παράλληλα τα πολύτιμα εφόδια του και τις βιταμίνες του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πεπόνι είναι από το φρούτα με το μεγαλύτερο ποσοστό νερού – 90%. Είναι το φυσικό ελιξίριο για όμορφο δέρμα αφού η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλει μεταξύ άλλων στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Καταπολεμήστε τις ουρολοιμώξεις με χυμό μούρων

Ο χυμός μούρων καθώς και άλλα προϊόντα των βακκινίων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ταϊβάν, αφού πρώτα έλαβαν συγκεντρωτικά στοιχεία από 10 μελέτες, σχετικά με τη δράση του βακκινίου ενάντια σε λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται συνήθως από βακτήρια που εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά από την ουρήθρα, ενώ είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σμέουρο

Μπορεί σε μέγεθος να είναι ένας μικρός καρπός, ωστόσο η εμπορική επιτυχία που γνωρίζει στη διεθνή αγορά -λόγω της ζήτησης για αυτό- είναι πολύ μεγάλη.
Ο λόγος για το σμέουρο ή αλλιώς φραμπουάζ, ένας πολύ νόστιμος και πολύτιμος διατροφικά καρπός που καλλιεργείται ευρέως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Στη χώρα μας, το σμέουρο -όπως και το βατόμουρο- είχε καλλιεργηθεί πριν από 20 χρόνια, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της παραγωγής αλλά και της αγοράς σχεδόν εξαφανίστηκε.
Σήμερα όμως, όπως επισημαίνουν γνώστες των αγορών αυτών, θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια στη χώρα μας, ως καλλιέργεια υπαίθρου αλλά και ως καλλιέργεια θερμοκηπίου και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα, εφόσον βέβαια καλλιεργηθεί σωστά και οργανωθεί σε σωστές βάσεις η εμπορία της.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σύκο: Ένας πολύτιμος καρπός

Το σύκο είναι εδώ και 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο του κόσμου. Στη Βίβλο διαβάζουμε ότι ο Αδάμ και η Εύα σκέπασαν τη γύμνια του σώματός τους με φύλλα συκής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου ήταν είδος πρώτης ανάγκης γιατί το κατανάλωναν ωμό αλλά και αποξηραμένο.
Στην Αθήνα των κλασσικών χρόνων το σύκο ήταν πολύτιμο γιατί οι πολεμιστές το χρησιμοποιούσαν ως ξηρά τροφή .Τα σύκα είχαν τόσο μεγάλη αξία που τα απολάμβαναν μόνον οι κάτοικοί της και η εξαγωγή τους απαγορευόταν διά νόμου. Κάποιοι επιτήδειοι βέβαια είχαν βρει τρόπο να τα πουλούν έξω από την Αττική.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το γυαλιστερό κόκκινο φρούτο προσφέρει πολλά οφέλη...  πέραν ενός υγιούς ουροποιητικού συστήματος.

Το Κράνμπερι ( CRANBERRY) είναι γνωστό σαν ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης. Το αίσθημα πόνου και καύσου που προκαλεί αυτή η επίμονη διαταραχή, ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Μάλιστα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής αναφέρουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Τα τελευταία χρόνια όμως, το κράνμπερι έχει αποδείξει ότι δεν έχει μοναδικό…ταλέντο να προστατεύει την ουροδόχο κύστη. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην υγεία του στόματος.

«Εύκολη» και κερδοφόρα η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς

Mια εναλλακτική καλλιέργεια, που μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη, αποτελεί η γνωστή φραγκοσυκιά, η εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αν και δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, η φραγκοσυκιά θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.
Μάλιστα έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο κλίμα, όπως είναι οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Ευβοίας.

Και μάγουλο... βερίκοκο. Εξαιρετικά υγιεινά τα βερίκοκα, πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο και φυτικές ίνες

Οι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Τα βερίκοκα, το κατεξοχήν φρούτο του Ιουνίου, θα σας αποζημιώσουν με τη γευστική σάρκα τους, τις θρεπτικές ιδιότητες τους, αλλά και την καθοριστική συμβολή τους σε γλυκά και μαρμελάδες.
Στην αγορά, μπορείτε να εντοπίσετε ελληνικά βερίκοκα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα «Μπεμπέκου» και τα «Διαμαντοπούλου». Τα πρώτα ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και γλυκιά σάρκα. Θεωρούνται ιδανικά για γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτες. Τα δεύτερα, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα, ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, γι' αυτό και συνήθως είναι ακριβότερα.