Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κάνουμε crash test στα σύκα: Φρέσκα Vs αποξηραμένα

Απο τις βιβλικές αναφορές, με το φύλλο συκής μέχρι τις ιστορικές, στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τα σύκα αποτελούν όχι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και μόνιμη λιχουδιά στην ελληνική επικράτεια. Φρούτο το καλοκαίρι…μεζές το χειμώνα, το σύκο είναι ένα προϊόν με τεράστια γευστική και θρεπτική αξία.
Πλούσια σε αντιόξινα συστατικά ως καλοκαιρινά φρέσκα φρούτα, τα σύκα βρίσκουν τους χειμερινούς τους «αντίπαλους» στα αποξηραμένα τα οποία είναι επίσης ιδανική πηγή μετάλλων και βιταμινών.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

35 βότανα «σύμμαχοι» για καλή υγεία

Πολύτιμα όπλα για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας θεωρούνται από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά από τα βότανα που, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση. Με το πέρασμα των χρόνων η επιστημονική εξέλιξη επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό εκείνο που η εμπειρία είχε δείξει. Υπάρχουν ασθένειες που είναι αντιμετωπίσιμες με τα μέσα που δίνει η φύση.

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος σε ποσοστό 16% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν κάθε μέρα μία ασπιρίνη, όταν είναι ακόμα υγιείς, ενώ παράλληλα η καθημερινή λήψη της φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.

Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης

Επιμέλεια: Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλά και από μια μεγάλη αλυσίδα που ξεκινάει από την παραγωγή και φτάνει στην κατανάλωση με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Ωστόσο, εάν τηρείτε κάποιες βασικές αρχές και λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν ψωνίζετε, όταν συντηρείτε τα τρόφιμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε σίγουρα να περιορίσετε σημαντικά τη συχνότητά τους.

Τα καρύδια «ζωντανεύουν» την γονιμότητα στους νεαρούς άντρες

Η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους νεαρούς άντρες και ίσως να το καταστήσει πιο γόνιμο, αναφέρει η επιθεώρηση «Βιολογία της Αναπαραγωγής» (BOR).
Όπως έδειξε η σχετική μελέτη, οι άντρες ηλικίας 21-35 ετών που έτρωγαν επί 12 εβδομάδες 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, παρουσίασαν βελτίωση στο σχήμα και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τι να φάτε όταν... παραφάγατε...όσο πιο πολύ τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε

Στο θέμα του φαγητού, όλοι το παρακάνουμε κάποιες φορές. Όμως με τα να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με θερμίδες, τον αναγκάζουμε σε υπερπροσπάθεια για να διορθώσει τη ζημιά που προκαλείται από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται για να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα (οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα κύτταρα και ευνοούν την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος).

Γκότζι Μπέρι – Goji berry

Γκότζι μπέρι: Ιστορία

Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο γκότζι το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας. Εκτός από τα Ιμαλάια, το γκότσι μπέρι καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωϊα. Πλέον το γκότζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Οι θρεπτικοί θησαυροί του καλοκαιριού

Φυσικές πηγές υγείας και ομορφιάς το καρπούζι και το πεπόνι

Σκέτα, σε φρουτοσαλάτα ή σαν επιδόρπιο όχι μόνο μας γλυκαίνουν και μας ξεδιψάνε, αλλά βοηθάνε και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Γιατί, λοιπόν, να μην επωφεληθείτε από το καρπούζι και το πεπόνι τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα, τα γεμάτα ήλιο και θρεπτικούς θησαυρούς;

Έξι είδη τροφίμων για καλοκαιρινή δίαιτα

Τροφές που βοηθούν τη σιλουέτα

Είναι πιο εύκολο να διαλέξετε υγιεινότερες τροφές το καλοκαίρι, όταν τα ‘βαριά’ φαγητά με τις πολλές θερμίδες είναι λιγότερο ελκυστικά. Οι πιο ωραίες τροφές το καλοκαίρι είναι ελαφριές, δροσιστικές και το σημαντικότερο, σας κρατάνε μακριά από τη ζεστή κουζίνα.

Το καλοκαίρι, μας προμηθεύει με λαχταριστά φρούτα και λαχανικά. Εκτός από το ότι περιέχουν λίγες θερμίδες, μας τονώνουν με τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους.