Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σύκο και Συκο-φαντίες

Το σύκο, το ταπεινό αυτό φρούτο που πολλοί απλά προσπαθούν να μην πατήσουν όταν το συναντούν πεσμένο στην άσφαλτο, μπορεί, για μερικούς μελετητές των παλαιών Γραφών, να ήταν και ο πραγματικά απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου, αφού το μήλο σε πολύ θερμά κλίματα μάλλον δεν ευδοκιμεί, ενώ οι κάτοικοι του ονειρεμένου εκείνου τόπου, όπως αναφέρουν οι Γραφές, περιφέρονταν καλύπτοντας κατά ένα μέρος τη γυμνότητά τους με φύλλα συκής.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ξηροί Καρποί: η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα!

Κουβαλούν «κακή φήμη» από το παρελθόν, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής τους πυκνότητας, σήμερα όμως η υπόληψή τους αποκαταστάθηκε πλήρως από τους διατροφολόγους!

Ας ξεδιαλύνουμε το μύθο!
Μπορεί κατά το παρελθόν να ήταν μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλές διατροφικές έρευνες απέδειξαν τη μεγάλη θρεπτική τους αξία. Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (υγιεινά λίπη), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες ακόμα και καθημερινά, προτιμώντας τους όμως νωπούς και ανάλατους.

Έρευνα σοκ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα.
Η έρευνα διεξήχθη για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους με πλήρη μυστικότητα ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τους λομπίστες της Μονσάντο, αμερικάνικης εταιρείας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται διεθνώς γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα ή από συμπληρώματα διατροφής;

Είναι αλήθεια ότι τα αντιοξειδωτικά -όπως οι βιταμίνες C και Ε, η καροτίνη, το λυκοπένιο, η λουτεϊνη και πολλές άλλες ουσίες- μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νόσος Alzheimer και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβετε τις ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σας, αλλά ότι μπορείτε να καρπωθείτε τα οφέλη τους με την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά.

Νερό: Πολύτιμο και τον χειμώνα

Συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Το νερό, πολύτιμο και ζωογόνο, αποτελεί βασικό συστατικό, κατά τα 2/3, του ανθρώπινου οργανισμού: στους άνδρες, το ποσοστό φθάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%. Δύσκολα αντέχει κανείς χωρίς αυτό, με αποτέλεσμα να το λαμβάνει σε διάφορες μορφές (από φρουτοχυμούς, ροφήματα, γάλα, σούπες), αλλά και από τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης

Οι ανάγκες ενός ενηλίκου σε υγρά είναι περίπου 2,5-3 λίτρα την ημέρα.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια δίαιτα σας ταιριάζει;

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε δίαιτα αλλά φοβάστε ότι για μια ακόμη φορά θα απογοητευθείτε και θα τα παρατήσετε στη μέση; Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών για να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη.Το 40% των γυναικών και το και το 25% των αντρών βρίσκονται σε δίαιτα. Σημαντικός αριθμός ατόμων ξεκινάει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας αρχικά, όμως λανθασμένες δίαιτες και περίεργες τεχνικές μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.
Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές και αντικρουόμενες συμβουλές στα προγράμματα αδυνατίσματος. Στα περιοδικά, στα βιβλία, στο διαδίκτυο θα δείτε δίαιτες που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα αν μειώσεις τους υδατάνθρακες ή το λίπος, αν χρησιμοποιήσεις ειδικές τροφές και σκευάσματα αδυνατίσματος.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα;