Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ασπίδα τα καρύδια εναντίον του καρκίνου του μαστού

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα καρύδια πρέπει να έχουν θέση στην υγιεινή διατροφή, διότι περιέχουν ουσίες που βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν υγιείς. Τώρα, μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.
Τα καρύδια περιέχουν πλήθος ωφέλιμων συστατικών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι καλά τεκμηριωμένο ότι προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια και πιθανώς από τον καρκίνο), αντιοξειδωτικές ουσίες (πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και φυτοστερόλες (επίσης πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες).

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

9+1 «μαγικές» τροφές που θα αναδείξουν την ομορφιά σας

Μήπως έχετε βαρεθεί τις ακριβές κρέμες για το δέρμα, τα απογοητευτικά προϊόντα μαλλιών και τις χρονοβόρες θεραπείες ομορφιάς; Αν ναι, τότε είναι καιρός να απαλλαγείτε από αυτές τις πολυέξοδες μεθόδους ομορφιάς και να στραφείτε σε άλλους, πιο οικονομικούς και υγιεινούς τρόπους προκειμένου να αναζωογονηθείτε.
Συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο υγιεινές τροφές που θα σας βοηθήσουν να λύσετε εύκολα και οικονομικά σχεδόν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ομορφιά. Δώστε προσοχή και θα εκπλαγείτε με το πόσο απλά μπορείτε να δώσετε ένα τέλος σε ό,τι σας ταλαιπωρεί, προσθέτοντας στη διατροφή σας τις ακόλουθες «μαγικές» τροφές.

Λωτός (Diospyros kaki, οικ. Ebenaceae)

Στη χώρα μας υπάρχουν πολύ λίγες συστηματικές φυτείες λωτού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες ποικιλίες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν στυφές και οι καταναλωτές δεν τις προτιμούσαν. Η καλλιέργεια του λωτού μπορεί να επεκταθεί στη χώρα μας (ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα) με τη χρήση μη στυφών ποικιλιών που επιπροσθέτως δεν έχουν σπόρους, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ελκυστικές στους καταναλωτές.
Ο λωτός είναι δένδρο φυλλοβόλο μετρίου μεγέθους. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και διάφορα σχήματα από ωοειδές έως επίμηκες και μπορεί να περιέχει έως οκτώ σπόρους. Το χρώμα του φλοιού αλλά και της σάρκας είναι από πορτοκαλί έως κόκκινο και υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες, οι στυφές και οι μη στυφές.

Πώς ξεχωρίζουν τα βιολογικά από τα συμβατικά προϊόντα

Για πολλούς τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν ένα είδος διατροφής το οποίο προτιμούν αλλά μερικές φορές τα βιολογικά προϊόντα κρύβουν και παγίδες διότι υπάρχουν και πολλές απομιμήσεις τους στην αγορά που ξεγελάνε τους καταναλωτές και κοστίζουν όσο και τα βιολογικά, συνεπώς χρειάζεται προσοχή. Τα βιολογικά προϊόντα, είτε τα γεωργικά είτε τα κτηνοτροφικά, έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά για να ξεχωρίζουν από τα κοινά προϊόντα και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν για αυτά.

«Αγροτική Επιχειρηματικότητα στη Βιολογική Γεωργία: Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο»

Διεθνής Ενημερωτική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.
Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16:30 στο ξενοδοχείο THE MET HOTEL Διεθνή Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα στη Βιολογική Γεωργία: Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο». Η ημερίδα, αποτελείται από δυο μέρη και έχει ως στόχο την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα υπό εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες,.....

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Καληνύχτα και...καλή όρεξη. Πώς η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο

Το τι τρώμε έχει άμεση σχέση με το πώς και πόσο κοιμόμαστε. Ο παθολόγος-διαβητολόγος δρ Φαίδων Λίντμπεργκ εξηγεί τον μηχανισμό με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει το σημαντικό αυτό ένα τρίτο της ζωής μας, τον ύπνο.
Πώς επιδρά η διατροφή στον ύπνο;
Οι τροφές επηρεάζουν άμεσα την ορμονική μας ισορροπία και μέσω αυτής και τον ύπνο μας. Π.χ., γεύματα που είναι πλούσια σε γρήγορα αφομοιώσιμους υδατάνθρακες (σάκχαρα σε γλυκά και αναψυκτικά, αλλά και άμυλα, όπως σε ψωμί και αρτοσκευάσματα με ψιλό αλεύρι, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι) οδηγούν σε μια γρήγορη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αυτή οδηγεί σε αντίστοιχη έκκριση ινσουλίνης που σε επόμενη φάση οδηγεί σε γρήγορη και μεγάλη πτώση του σακχάρου.

Ενίσχυση της ρευστότητας για τον αγροτικό τομέα

Συνεργασία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ.
Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα θέτει στη διάθεση των αγροτών η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Στόχος είναι η επιτάχυνση στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αποζημιώσεις για τα σύκα

Τη διαβεβαίωση πως μέχρι τα Χριστούγεννα, οι συκοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Μεσσήνης θα έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστη το προϊόν από τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, έλαβε ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, κατά τη συνάντηση, που είχε στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ρόδι με στέβια, η νέα καραμέλα της Tulip που κάνει τη διαφορά

Η βιομηχανία ζαχαρωδών που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή πιάνοντας το σφυγμό των καταναλωτών και μετά από έρευνα κατέληξε σε νέα προϊόντα που έχουν ήδη θερμή υποδοχή

Καραμέλες, ζελέ, σοκολάτες, παστέλια εξειδικευμένες γεύσεις που αποτελούν συνώνυμο της γεύσης μια ιστορικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή ανιχνεύει σήμερα «Ο Χρόνος» παρακολουθώντας το λόγο του Πρόδρομου Ζαφειρίδη

Επίσπευση διαδικασιών για τη βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς ζητούν παραγωγοί και επιστήμονες. Προχωράει η διαδικασία λέει το ΥπΑΑΤ

Με ρυθμούς χελώνας κινούνται οι διαδικασίες από το 2009, για την εφαρμογή του έργου βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς σε 11 νομούς της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την διαδικασία με απόφασή της να αναθέσει τελικά (με χρηματοδότηση του ΥπΑΑΤ) την μελέτη και την υλοποίηση του έργου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης που είχε εκπονήσει και το προηγούμενο έργο σε 17 νομούς την περίοδο 2007, 2008 και 2009.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι ΥΠΕΡτροφές του Νοεμβρίου

Η υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής το Νοέμβριο, αλλά και το Δεκέμβριο, μπορεί να αποβεί σε μια πραγματική δοκιμασία για το πόσο δυνατή θέληση διαθέτετε, καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μαζί τους ένας αέναος κύκλος μαγειρέματος, οικογενειακών γευμάτων και… δοκιμών γλυκών. Ξέρετε… «Για να δω ποιος έφτιαξε τους καλύτερους κουραμπιέδες ή ποιος έβαλε περισσότερο μέλι στα μελομακάρονα!».

Το Αβοκάντο

Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που μπορούν να καλλιεργήσουν το αβοκάντο και δεδομένης της πολύ υψηλής κατανάλωσης του προϊόντος στις χώρες της Ε.Ε., θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εν δυνάμει εξαγώγιμα προϊόντα με επιτακτική την ανάγκη αύξησης της εγχώριας παραγωγής.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταναλώνονται περίπου 7.000 τόνοι αβοκάντο. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς απαιτείται η εισαγωγή περίπου 3.000 τόνων, ενώ από τους 5.200 τόνους που παράγονται στην Ελλάδα οι 1.200 τόνοι περίπου εξάγονται.

Ένα οικολογικό ελαιοτριβείο που προτιμούν όσοι ξέρουν

ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΓΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ 
Μοσχοβολά το φρέσκο λάδι, ο χώρος των 280 τ.μ. πεντακάθαρος και σύγχρονος, στο τιμόνι μια νέα επιστήμονας που όταν βρέθηκε άνεργη στην πόλη μας αφού το εργοστάσιο που την έφερε στην ΒΙΠΕ έκλεισε, αποφάσισε να ριζώσει στην Ροδόπη.

«Νοιώθω ικανοποίηση που με στηρίζουν οι παραγωγοί κι εμπιστεύονται τις ελιές τους» θα πει η Θεοδοσία Παχιαδάκη που αξιοποιώντας την παράδοση της οικογένειάς της στην Κρήτη δημιουργεί στην Θράκη

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου (xronos gr)
Είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών 6 και δύο ετών, χημικός μηχανικός κι αποφάσισε να στεριώσει στην Ροδόπη δημιουργώντας το πρώτο οικολογικό ελαιοτριβείο. Η Θεοδοσία Παχιαδάκη 33 ετών περνά στο δικό της σύγχρονο χώρο πολλές ώρες το 24ωρο και ιδίως τώρα που ο τρύγος της ελιάς είναι στο φόρτε του. Βρισκόμαστε στο χωριό Πελαγία Ροδόπης, μετά από μια διαδρομή χωριών που σου θυμίζουν την άλλη Ελλάδα της περιφέρειας.

Προγράμματα προώθησης της Ε.Ε. για ελαιόλαδο, κρασί και κομπόστα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας

Την έγκριση τριών προγραμμάτων προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ε.Ε. αλλά και Τρίτων χωρών ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγράμματα αυτά συνολικού προϋπολογισμού 9.809.867 ευρώ αφορούν το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μεταποιημένα φρούτα (κυρίως την κομπόστα συμπύρηνου ροδάκινου) ενώ οι εταιρείες που θα τα υλοποιήσουν είναι οι: ΕΚΕ - Παυλίδης για την κομπόστα, ΣΕΒΙΤΕΛ για το ελαιόλαδο και CGWP (Ελληνο – βουλγαρο – ιταλική συνεργασία) για το κρασί με άγνωστη μέχρι στιγμής ωστόσο την ελληνική συμμετοχή.

Ισχυρό Brand για Eξαγωγές η «Οικολογική Τσιπούρα»

Ελληνικές τσιπούρες που μειώνουν την ρύπανση του περιβάλλοντος και γιατρεύουν τις καρδιοπάθειες, αποτέλεσμα πολυετών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, είναι το νέο ελληνικό brand που ετοιμάζεται να «ρίξει» στην διεθνή αγορά γνωστή ελληνική εταιρεία. Πρόκειται για μια ελληνική καινοτομία: Το «νόστιμο φάρμακο».
Ελληνικές τσιπούρες που τρέφονται με τα επεξεργασμένα φυτικά απόβλητα των ελαιοτριβείων που απομένουν μετά την έκθλιψη της ελιάς και τα οποία κατά κανόνα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, κοστίζοντας τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία αμερικανικής πολυεθνικής για καλλιέργεια φιστικιού στην Πορτογαλία

Η αμερικανική πολυεθνική PepsiCo έχει εντάξει στα επενδυτικά της σχέδια την καλλιέργεια 10.000 εκταρίων αράπικου φιστικιού στην Ιβηρική Χερσόνησο έως το 2015.

Στην Πορτογαλία έχει επιλεγεί η περιοχή του φράγματος του Alqueva, όπου ήδη έχουν φυτευτεί 300 εκτάρια, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών και του γόνιμου εδάφους. 

Γεμάτες εφέτος οι ελιές, άδειες όμως οι τσέπες

Η εντυπωσιακά μεγάλη εφετινή παραγωγή περιόρισε το μέγεθος του καρπού και έριξε την τιμή του προϊόντος.
Η ελαιοκομική περίοδος 2012-2013 θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς. Η εφετινή παραγωγή βρώσιμης ελιάς είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα μας από το 1980. Υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τους 300.000 τόνους. Την ίδια περίοδο ο βασικός ανταγωνιστής της ελληνικής ελιάς, η Ισπανία, έχει εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή. Τούτο βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι τυποποιητικές επιχειρήσεις θα είχαν τη δυνατότητα να δανειστούν κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την αγορά της πρώτης ύλης και φυσικά την αποθήκευσή της. Τα πράγματα όμως είναι άσχημα και απ' ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνουν και χειρότερα.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα: καύσιμα πολλών οκτανίων!

Αυτές τις ημέρες σίγουρα θα βρεθούν στα περισσότερα τραπέζια μαζί με διάφορους ξηρούς καρπούς. Αν και αρέσουν σχεδόν σε όλους, συνήθως αποφεύγονται αφού θεωρείται ότι προσθέτουν  αρκετές θερμίδες στο διαιτολόγιο μας.
Τώρα που οι γιορτές αρχίζουν, αξίζει μια αναφορά στα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες και τα ξερά σύκα. Η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.

Το ελληνικό Goji Berry προ των πυλών των ξένων αγορών

Μπισκότα, σοκολάτες, καλλυντικά και χυμοί με ελληνικό γκότζι μπέρι, που μάλιστα θα είναι αναγνωρίσιμα και διεθνώς, με ενιαίο λογότυπο στις ετικέτες τους; Γιατί όχι; Μπορεί οι ρίζες της καλλιέργειας του εν λόγω φρούτου να χάνονται στη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, αλλά ένας συνεργατικός σχηματισμός (cluster) με έδρα την Κοζάνη, οραματίζεται να "βάλει" τα προϊόντα με ελληνικό γκότζι μπέρι στις αγορές του εξωτερικού, προβάλλοντας μάλιστα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που τής δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή της συγκεκριμένης "υπετροφής".

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Συντηρητικό τροφίμων καταπολεμά τον καρκίνο (;)

Ένα απ’ τα πλέον κοινά συντηρητικά τροφίμων, η Νισίνη, φαίνεται πως επιβραδύνει ή ακόμη και σταματά την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων του κεφαλιού και του αυχένα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το βακτηριοκτόνο αυτό πολυπεπτίδιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη η οποία προωθεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα.