Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Νεραντζιά για το στομαχόπονο και τη χώνεψη

Η νεραντζιά είναι δέντρο όχι πολύ ψηλό και ζει πολλά χρόνια. Έχει μικρά άνθη με λεπτό άρωμα, και καρπό με παχύ εξωκάρπιο (φλούδα), που είναι γεμάτο αδένες με αι­θέριο έλαιο.

Αντέχει, αντίθετα από τα άλλα εσπεριδοειδή, στα ασβεστούχα εδάφη, στην ξηρασία και στο πολύ κρύο και τις ασθένειες, κυρίως στην κομμίωση.

Για το λόγο αυτό χρησιμο­ποιείται ως υποκείμενο για να εμβολιάζονται πάνω της τα άλλα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά κ.λπ.). Η νεραντζιά χρησιμο­ποιείται κυρίως ως καλλωπιστικά δέντρο. Το νεράντζι δεν τρώ­γεται λόγω της πικρόξινης γεύσης του, αλλά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας.

Το  νεράντζι χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική με βότανα σαν ρυθμιστής της όρεξης, αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στη μείωση βάρους.
Συναντάται επίσης στη θεραπεία ουρολοίμωξης και στη πρόληψη έλκους στομάχους.

Ιστορία : Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας (Ινδιών), από όπου οι Αραβες το έφεραν στα παραλία του Περσικού Κόλπου και στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Η νεραντζιά επίσης καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια κυρίως των μεγαλουπόλεων.
και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin