Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πώς να «χτυπήσετε» τη σκλήρυνση με καλή διατροφή

Ελιξίριο για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να αποτελέσει η σωστή διατροφή, που προλαμβάνει και άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καλή ψυχολογία.  

Ερευνες των τελευταίων ετών διαπιστώνουν πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου, με την υψηλότερη κατανάλωση ζωικού λίπους και γαλακτοκομικών προϊόντων, πλούσιων σε λιπαρά, να «πηγαίνουν χέρι χέρι» με τη ΣΚΠ, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη. Μάλιστα, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος διαταράσσει τη σύνθεση της μυελίνης. Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υψηλή συγκέντρωση σιδήρου (που είναι πλούσια στο κόκκινο κρέας), καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες και το καταστροφικό έργο των ελεύθερων ριζών. 


Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, η συνταγή της υγείας για όσους πάσχουν από ΣΚΠ είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, το λινολεϊκό οξύ, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες D, Β12, Ε και C, το β-καροτένιο και το σελήνιο.
Ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων βοηθούν στην αντιμετώπιση της πάθησης, ενώ θετικός είναι ο ρόλος και των δημητριακών και των προϊόντων ολικής άλεσης. 

Συνεπώς, μια διατροφή με ολοκληρωμένα γεύματα, μεγάλη κατανάλωση ψαριών, ακόμη και ιχθυελαίων, συνιστά μια πρακτική αλλά και νόστιμη τακτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ΣΚΠ. Πολύτιμη είναι και η λήψη βιταμίνης D, η οποία είναι επίσης παρούσα στα λιπαρά ψάρια, καθώς και στα αβγά, αλλά την προσλαμβάνουμε κυρίως από την έκθεση στο ηλιακό φως, κάτι που διαθέτει πλούσιο -και προς το παρόν δωρεάν- η χώρα μας. 
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin