Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο χυμός παντζαριών ρίχνει την πίεση

Ένα φλιτζάνι χυμός παντζαριών την ημέρα μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, χάρη στα υψηλά επίπεδα νιτρωδών αλάτων που περιέχει, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη. 

Επιστήμονες από τη Βρετανία ζήτησαν από 15 υπερτασικούς εθελοντές να πιουν 250 ml από το χυμό. Μέσα σε τρεις έως έξι ώρες η πίεσή τους είχε μειωθεί κατά 10 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) κατά μέσον όρο, με αποτέλεσμα να είχε φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα σε μερικούς από αυτούς.
Η ευεργετική δράση των παντζαριών ήταν εμφανής και την επόμενη μέρα, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Οι επιστήμονες από τον νοσηλευτικό οργανισμό Barts Health NHS Trust και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση των παντζαριών στην αρτηριακή πίεση, εκτιμούν ότι τα νιτρώδη άλατα των παντζαριών διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την ροή του αίματος και μειώνοντας έτσι την πίεση.
Τα νιτρώδη σε μορφή φαρμάκων λαμβάνονται από πάσχοντες από στηθάγχη για καταπράυνση των συμπτωμάτων τους.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension», τους εξέπληξε η τόσο έντονη δράση τόσο μικρής ποσότητας νιτρωδών. Επισημαίνουν, όμως, πως χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί η δυνητική επίδραση του χυμού σε βάθος χρόνου.
Ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς το οποίο χρηματοδότησε τη νέα μελέτη, δήλωσε πως η νέα μελέτη «υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες για επαρκή, καθημερινή κατανάλωση λαχανικών». 
 http://ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin