Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Οι υπερ-τροφές στην καθημερινότητά μας



Ο όρος “υπερ-τροφές” ή super foods , αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτελούν μία ενίσχυση της καθημερινής μας διατροφής.

Λόγω της μεγάλης πληροφόρησης γύρω από την διατροφή, σε σχέση με την υγεία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ενημέρωση για τροφές ή συμπληρώματα διατροφής, που θα τους προσφέρουν ενίσχυση του οργανισμού τους και πλήρωση θρεπτικά συστατικά. Έτσι, η αναζήτηση του κατάλληλου συμπληρώματος ή υπερ-τροφής, έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Τί εννοούμε όμως με τον όρο "υπερ-τροφές";

Ο όρος "υπερ-τροφές", αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχεισαν αποτέλεσμα να αποτελούν μία ενίσχυση της καθημερινής μας διατροφής σε αυτά τα συστατικά και τελικά να έχουν όφελος για την υγεία, μεγαλύτερο από αυτό που έχει η λήψη ενός μεμονωμένου συστατικού. Βέβαια, μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, είναι ικανή να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες, εκτός από την περίπτωση που ανήκετε σε κάποια ομάδα πληθυσμού, με αυξημένες και ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, όπως οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά, οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι. Ας δούμε πέντε γνωστές υπερ-τροφές και τα οφέλη τους στην υγεία.

  • Ιπποφαές: Είναι φυλλοβόλος θάμνος, του οποίου χρησιμοποιείται ο καρπός. Γνωστό από την αρχαιότητα, το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυσικά συστατικά όπως, αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή), βιταμίνες Α,Ε, C, μέταλλα, αμινοξέα, φυτοστερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές όπως, αποξηραμένος σπόρος, κάψουλα που περιέχει έλαιο ιπποφαούς κ.ά. Τα οφέλη του για την υγεία προκύπτουν από την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και από την σημαντική αντιοξειδωτική του προστασία. Ακόμη, μελετάται σε περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας και υπέρτασης.
  • Σπιρουλίνα: Ανήκει στην κατηγορία των φυκών. Θεωρείται πλήρες τρόφιμο, καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό συστατικών, με κυριότερα τον σίδηρο, σύμπλεγμα βιταμινών B και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Κυκλοφορεί σε χαπάκι, καθώς η κατανάλωση του φύκους δεν είναι ιδιαίτερα γευστική. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για την ενίσχυση της αντοχής και του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένες απαιτήσεις, όπως οι αθλητές, οι χορτοφάγοι και άτομα με διατροφικές ελλείψεις.
  • Μύρτιλο: Πρόκειται για μπλε μούρα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε αυτές οφείλεται η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία έχει οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην ενίσχυση της όρασης. Βρίσκονται είτε με τη μορφή αποξηραμένου φρούτου, είτε ως κάψουλα. Μπορεί κάποιος να καταναλώσει το αποξηραμένο φρούτο σε σαλάτα, γιαούρτι, μαζί με δημητριακά και με ξηρούς καρπούς.
  • Goji berries: Ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, έχουν κόκκινο χρώμα και μελετώνται για την αντιοξειδωτική τους λειτουργία, καθώς περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη γενικότερη υγεία, ευεξία και νοητική λειτουργία. Βρίσκονται είτε με τη μορφή αποξηραμένου φρούτου, είτε ως κάψουλα. Το αποξηραμένο φρούτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως αναφέρεται παραπάνω και για το μύρτιλο.
  • Κανέλλα: Είναι γνωστή ως μπαχαρικό και μυρωδικό και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Ίσως δε γνωρίζατε την αξία της στην υγεία, όμως είναι ευρέως γνωστή από την αρχαιότητα. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες E, C, B6 και μέταλλα, όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Έχει μελετηθεί η δράση της στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς έχει φανεί ότι επιδρά στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Οι υπερ-τροφές μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό πλάνο διατροφής σας, είτε σε μορφή συμπληρώματος (χάπι ή κάψουλα με το έλαιο ή τη σκόνη της τροφής), είτε ως φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο. Με τη μορφή συμπληρώματος, η ποσότητα που λαμβάνετε είναι συμπυκνωμένη, κάτι που σημαίνει ότι τα ευεργετικά συστατικά βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από το αντίστοιχο φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πάντα σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες λήψης του προϊόντος και να ενημερώνετε τον ιατρό σας για τη λήψη αυτού. Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι το συμπλήρωμα διατροφής δεν αποτελεί θεραπεία, ούτε υποκαθιστά κάποια φαρμακευτική αγωγή. Είναι στο χέρι σας να έχετε μία πλήρη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, στην οποία μπορούν να συμπεριληφθούν και οι υπερ-τροφές, και να απολαμβάνετε τα οφέλη της στην ποιότητα της ζωής σας.
Τσάκου Εύα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, iatronet.gr


-----
****Συμπληρωματικά σχετικά άρθρα ή πληροφορίες για την Γανοθεραπεία, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική ιατρική και "ήρθε" πρόσφατα στην Ευρώπη στο: gano-therapy.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας,

    Ενδιαφέρον άρθρο γιατί εξετάζει μερικές από τις σπουδαιότερες υπερτροφές. Για αρκετές από αυτές υπάρχουν και πολλές αναφορές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, www.pubmed.gov.

    Ωστόσο, στο άρθρο δεν γίνεται καμία αναφορά στο Γανόδερμα, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως η υπερτροφή του 21ου αιώνα.

    Eαν το επιθυμείτε, μπορούμε να συνεισφέρουμε με σχετικά άρθρα ή πληροφορίες για την Γανοθεραπεία, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική ιατρική και "ήρθε" πρόσφατα στην Ευρώπη

    Μετά τιμής,
    Ιωάννης Σ. Κιούσης
    www.gano-therapy.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Widget by LinkWithin