Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ιπποφαές ..η φύση διατροφικά μας προστατεύει...

Υπερτιμημένο στην αρχαιότητα, υποτιμημένο στη σύγχρονη εποχή, το ιπποφαές εδώ και μερικά χρόνια παίρνει την περίοπτη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους καρπούς της φύσης. Υπάρχει από δημιουργίας κόσμου και φυτρώνει ακόμη και στις φτωχότερες σε βλάστηση περιοχές με καρπό τόσο πλούσιο που δεν το συλλαμβάνει ούτε η πιο τρελή φαντασία. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιότητα, όταν παρατηρήθηκε πως τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν φύλλα αυτού του φυτού και το τρίχωμά τους γυάλιζε. Φάος σημαίνει λάμψη, φως και φαίνεται πως τούτα οι μικροί καρποί κλείνουν μέσα τους τη λάμψη της φύσης.


Θεωρείται σούπερ τροφή κι αυτό επειδή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Το ιπποφαές χαρίζει τόνωση, ευεξία και ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα. Περιέχει περισσότερα από 190 θρεπτικά συστατικά, όπως:
  • βιταμίνη C που, εκτός των άλλων, συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού,
  • βιταμίνη Ε που εμποδίζει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα,
  • φυτοστερόλες,
  • όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
  • όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο τα οποία είναι σημαντικά για την πνευματική και σωματική υγεία,
  • ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω-3, Ω-6, Ω-7 και Ω-9) που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Γνωρίζετε ότι... 

  • Το αφέψημα του ιπποφαούς είναι επίσης εξαιρετικό: σε βραστό νερό ρίχνετε 5 καρπούς, βράζετε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει, σουρώνετε και το πίνετε.

  • Είναι το μόνο που περιέχει περισσότερα από 15 ενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά, γεγονός που το καθιστά μία από τις κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές στον κόσμο.
  • Δρα προληπτικά εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό, οξυγονώνει και ανανεώνει τα κύτταρα και επικουρεί στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.
  • Λόγω της αφθονίας του σε λιπαρά οξέα και αμινοξέα συντελεί στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβολισμού, βελτιστοποιεί τις καύσεις
πηγή:  dimitratdiet.blogspot.gr
.
.
  1. Ιπποφαές, με 190 θρεπτικά συστατικά, για τόνωση, ευεξία, προστασία από τον καρκίνο αλλά και αντιγήρανση

  2. Ιπποφαές: Ο πανάρχαιος θησαυρός που έγινε …μόδα!

  3. Το «χρυσό» ιπποφαές έχει και παγίδες ... Μια ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειρίας από τους παραγωγούς για τους παραγωγούς

  4. Νέες καλλιέργειες και παλιές που είναι νέες

  5. Μια μέρα στο βουνό με έναν συλλέκτη κράνιων ... σε εικόνες.

  6. Τσαπουρνιά. -Φρούτα και καρποί του δάσους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin