Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας για καλύτερη μνήμη..... ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν στα ψάρια, στο κοτόπουλο κ.α.), καθώς και η αποφυγή του κρέατος, των κορεσμένων λιπών και των γαλακτοκομικών, συνδέεται με καλύτερη μνήμη και γενικότερα με βελτιωμένη λειτουργία του νου. Η μελέτη δείχνει τη σημασία γενικότερα της μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Τσιβγούλη, επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ο οποίος είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Neurology".

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μάσες, ξάπλες, φούμες

Άρθρο του Γιάννη Σχίζα
Σε μια κοινωνία πεινασμένων ταιριάζει να μιλάνε για συνταγές και διατροφικά πρότυπα, όσο το να μιλάει κάποιος για ποιότητες σχοινιών στο σπίτι προσφάτως αυτοχειριασμένου με αυτοσχέδια κρεμάλα... Κι όμως, πολλοί διατροφο-λόγιοι και συνταγο-λόγιοι τηλεοπτικών καναλιών επιδίδονται αμέριμνοι σε ένα συστηματικό prixarchidium της κοινωνίας...

Έχω κοντινές και μακρινές αναμνήσεις από τις διακυμάνσεις στη σχέση τροφής και Έλληνα. Οι πιο αστείες σχετίζονται με τις αυτοσχέδιες παραστάσεις που έδιναν κάποιοι παλαιστές της δεκαετίας του 1960 – σαν τον γνωστό Σαμψών – σπάζοντας αλυσίδες και γενικά δείχνοντας τη δύναμή τους. Το αστείο ήταν πως μετά την παράσταση έβγαινε ένα καπέλο στη γύρα για τη συλλογή χρημάτων συνοδευόμενο από την έκκληση: «Για τη φασολάδα του αθλητή»...

Τα αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα

Μπορεί να απειλήσουν τη ζωή των αλλεργικών ατόμων

Ένα κομμάτι του συνολικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από τροφικές αλλεργίες. Μάλιστα φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση αύξησής τους, ενώ μόνο στα παιδιά, η συχνότητα εμφάνισης των τροφικών αλλεργιών υπολογίζεται ότι φτάνει το 6%.

Ως «τροφική αλλεργία» ορίζεται μια μη αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού έναντι σε τρόφιμο που καταναλώθηκε. Η αντίδραση αυτή ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και η σοβαρότητά των συμπτωμάτων της είναι μεγάλη, καθώς μπορεί να απειληθεί ακόμα και η ζωή των αλλεργικών ατόμων.

Δενδροκαλλιέργειες: Το Λίτσι

Το λίτσι (Litsi chinensis, οικ. Sapindaceae) καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση στη Δυτική Κρήτη. Τα δεδομένα από αυτές τις φυτείες έχουν δείξει ότι μπορούν να παραχθούν πολύ καλής ποιότητας καρποί σε κατάλληλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας.

Το λίτσι (Litchi chinensis), ανήκει στην οικογένεια των Sapindaceae. Το δέντρο έχει αργή ανάπτυξη, φτάνει τα 9 – 30 μέτρα ύψος και είναι αειθαλές. Τα άνθη είναι μικρά και χωρίς πέταλα, μεγαλώνουν σε βλαστάρια που φτάνουν μέχρι και 75 εκατοστά μήκος και δείνουν φρούτα κόκκινου συνήθως χρώματος. Τα περισσότερα είναι αρωματικά, οβάλ, στρόγγυλα ή σε σχήμα καρδιάς και έχουν πλάτος περίπου 2,5 εκατοστά και μήκος 4. Το περίβλημά του είναι λεπτό, δερματώδες, σκληρό και συχνά γεμάτο με πολλά μικρά εξογκώματα (θυμίζει πολύ στην όψη το κούμαρο). Όταν τα φρούτα είναι φρέσκα το περίβλημα αυτό αφαιρείται πολύ εύκολα. Η σάρκα είναι χυμώδης, παχιά, γυαλυστερή και διάφανη προς λευκή ή ροζέ. Έχει υπόξινο και διακριτό άρωμα. Στο κέντρο της υπάρχει ένα σπέρμα συνήθως μικρότερο από 2 εκατοστά, σκληρό και γυαλιστερό.

Πώς να «χτυπήσετε» τη σκλήρυνση με καλή διατροφή

Ελιξίριο για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να αποτελέσει η σωστή διατροφή, που προλαμβάνει και άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καλή ψυχολογία.  

Ερευνες των τελευταίων ετών διαπιστώνουν πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου, με την υψηλότερη κατανάλωση ζωικού λίπους και γαλακτοκομικών προϊόντων, πλούσιων σε λιπαρά, να «πηγαίνουν χέρι χέρι» με τη ΣΚΠ, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη. Μάλιστα, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος διαταράσσει τη σύνθεση της μυελίνης. Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υψηλή συγκέντρωση σιδήρου (που είναι πλούσια στο κόκκινο κρέας), καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες και το καταστροφικό έργο των ελεύθερων ριζών. 

Κρας τεστ: Βιολογικά Vs συμβατικών

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη που έδειξε ότι η διατροφή με οργανικής καλλιέργειας τρόφιμα βελτιώνει σχεδόν όλους τους δείκτες της υγείας, μεταξύ των οποίων η γονιμότητα, η αντοχή στο στρες και η μακροζωία.
Η μελέτη, η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», πραγματοποιήθηκε σε έντομα (ειδικότερα, σε δροσόφιλες ή μυγάκια των φρούτων), αλλά τα ευρήματά της ενδέχεται να ισχύουν και για τους ανθρώπους. Ο Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εξηγεί τι είναι μέχρι στιγμής γνωστό για την αξία των βιολογικών τροφίμων.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι καυτερές πιπεριές «κλειδί» για τη θεραπεία των ημικρανιών .... Ο εγκέφαλος αντιδρά στην κρίση ημικρανίας όπως το δέρμα όταν εκτεθεί σε λάδι καυτερής πιπεριάς

Λονδίνο 
Θα μπορούσαν οι καυτερές πιπεριές να κρατούν το «κλειδί» της θεραπείας των ημικρανιών; Ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας και του τρόπου με τον οποίον αντιδρά το δέρμα όταν επάνω του βάλει κάποιος λάδι καυτερής πιπεριάς.
Τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γνώση σχετικά με το πώς το σώμα αντιδρά στο «καυτερό» λάδι προκειμένου να αναπτύξουν φάρμακα για τις ημικρανίες.
Η καψαϊκίνη και τα πεπτίδια
Ερευνητές είδαν ότι όταν το λάδι της καυτερής πιπεριάς ακουμπά το δέρμα η καψαΐκίνη, η ουσία δηλαδή που κάνει τις πιπεριές καυτερές αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει πεπτίδια CGRP (calcitonin gene-related peptides, πεπτίδια που σχετίζονται με το γονίδιο της καλσιτονίνης), τα οποία οδηγούν σε αύξηση της ροής του αίματος προς την πληγείσα περιοχή.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το «χρυσό» ιπποφαές έχει και παγίδες ... Μια ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειρίας από τους παραγωγούς για τους παραγωγούς

Τον Αύγουστο του 1896, στο Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά, στα σύνορα της χώρας με την Αλάσκα, ανακαλύφθηκε χρυσός. Οπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην αμερικανική ιστορία, οδήγησε σε ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης από τις ΗΠΑ: παραπάνω από 40.000 κατάφεραν να ξεπεράσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλες δυσκολίες και να εγκατασταθούν στην περιοχή. Πολύ περισσότεροι όμως το επιχείρησαν χωρίς επιτυχία. Χρυσό τελικά δεν βρήκαν πάνω από 4.000, όσοι έφτασαν εκεί πρώτοι ή απλά στάθηκαν πιο τυχεροί. Ελάχιστοι πάντως έγιναν πλούσιοι από τον χρυσό. Σε κάποιον βαθμό η ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει και τη σημερινή συζήτηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στη χώρα μας.

«Το ιπποφαές είναι μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να γίνει λόγος για μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εκτάσεις για καλλιέργειες παραχωρεί το ΑΠΘ

Κίνητρα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για την παραγωγή δικών τους βιολογικών λαχανικών δίνει η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία παραχωρεί - για δεύτερη συνεχή χρονιά - κήπους σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος.
 
Πρόκειται για 150 νέους κήπους με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας και με κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα 120 ευρώ ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης για τρία χρόνια.

 
Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η στέβια (Stevia rebaudiana)

Η Στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη.

Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Νερό με λεμόνι: Απόλυτος σύμμαχος για την υγεία

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά από τις συστάσεις των ειδικών ότι είναι πολύ ωφέλιμο να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε ημέρα, διαπιστώνοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει το νερό για τον οργανισμό μας. Ακόμη πιο ωφέλιμο, όμως, είναι να προσθέσουμε ακόμη ένα ευεργετικό στοιχείο στο νερό που πίνουμε : και αυτό είναι το λεμόνι, που συγκεντρώνει από μόνο του εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Τα οφέλη για την υγεία μας από το λεμόνι

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ουσία του κόκκινου κρέατος βλάπτει σοβαρά την καρδιά .... Η καρνιτίνη που περιέχεται και σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής φαίνεται ότι προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση

Η καρνιτίνη, ουσία που περιέχεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, κάνει κακό στην καρδιά, αποφαίνεται αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.
Διάσπαση από τα βακτήρια του εντέρου
Η καρνιτίνη, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, προκαλεί αρτιοσκλήρυνση. Με ποιον τρόπο; Η ουσία διασπάται από βακτήρια στο έντερο και με αυτόν τον τρόπο «πυροδοτεί» μια αλυσίδα αντιδράσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης, την απόφραξη των αρτηριών και τον αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ήδη έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επιβλαβής για την υγεία, αποδίδοντας το πρόβλημα στα κορεσμένα λίπη και στην επεξεργασία του κόκκινου κρέατος.

Φασόλια, μπανάνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό

Η αύξηση της κατανάλωσης καλίου μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Η μελέτη, που βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση 33 προγενέστερων στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 128.000 εθελοντές, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση 3-4 γραμμαρίων καλίου την ημέρα μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει κατά 24% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την ισορροπία υγρών στον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως.

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το φρούτο Ακάι Μπέρι βοηθάει πολύ τον μεταβολισμό & όχι μόνο ...

Το Ακάι μπέρι είναι ένα φρούτο,χρώματος μαύρου-μωβ, με εξαιρετικές ιδιότητες, που μεγαλώνει στα Δάση του Αμαζονίου στην Βραζιλία. Προέρχεται από ένα είδος φοίνικα ο οποίος ευδοκιμεί στην κεντρική και στη νότια Αμερική. Χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του Αμαζονίου, σχεδόν σε κάθε γεύμα τους.

Ποιές είναι οι ωφέλιμες ουσίες του Ακάι μπέρι;

Το Ακάι μπέρι είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, αμινοξέα, πρωτείνες, ηλεκτρολύτες, μέταλλα, φυτικές ίνες, στερόλες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β1, C και Ε.
Περιέχει ανθοκυανίνες, που είναι φυσικές χρωστικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στις οποίες οφείλουν το χρώμα τους (κόκκινο, μπλε και μωβ) πολλά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι πιο... πονηρές, υγιεινές τροφές

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι περισσότεροι φροντίζουμε να προσέχουμε τη σιλουέτα μας. Οι πιο συνηθισμένοι και εύκολοι τρόποι υγιεινής διατροφής είναι πάνω κάτω οι ίδιοι για όλους: Μια μπάρα δημητριακών για επιδόρπιο, ένα γιαούρτι για ενδιάμεσο σνακ, μια χούφτα με αποξηραμένα φρούτα για να κόψουμε τη λιγούρα που νιώσαμε στο γραφείο ή μπιφτέκι γαλοπούλας για μεσημεριανό που είναι ελαφρύ και…. «άπαχο».
Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις τροφές που περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας, καθώς πιστεύουμε ότι μπορούν να μας απαλλάξουν από τις περιττές θερμίδες. Τελικά όμως πολλά από τα διαφημιζόμενα ως διαιτητικά εδέσματα, αποτελούν πραγματικές «θερμιδικές βόμβες» που καμιά διαφορά δεν έχουν από τα κανονικά -μη άπαχα- προϊόντα.