Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Για να μην σας βγει… ξινός ο οβελίας! (Πριν πέσετε με τα μούτρα στο ψητό - Healthy tips)

Ιατρικές  έρευνες έχουν δείξει ότι στο  πασχαλινό τραπέζι ένας μέσος  άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 3.000 θερμίδες και προσλαμβάνει περίπου τριπλάσιες ποσότητες χοληστερίνης από την  ασφαλή ημερήσια ποσότητα, που είναι 300 χιλιοστόγραμμα! 
Αναμφίβολα το κατσίκι αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το αρνί, με 3 μόλις γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμ. κρέατος και απ’ αυτά, μόλις 0,9 γραμμ. κορεσμένα. 

Ωστόσο ο πραγματικός κίνδυνος δεν κρύβεται στην ποσότητα οβελία που μπορεί ένα ανθρώπινο στομάχι να χωρέσει, αλλά στις συνοδευτικές παραδοσιακές λιχουδιές όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο, αβγά και τσουρέκια.

-Ισοσκελίστε το χοληστερινικό… προφίλ του γεύματος σας με αρκετή ποσότητα πράσινων λαχανικών, μιας και οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν ένα σημαντικό μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Επίσης η προσθήκη δεντρολίβανου και λεμονιού στα κρέατα προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα σημεία.


-Με τι είδος αλκοόλ είναι καλύτερα να συνοδεύεται το πασχαλινό τραπέζι;
Την Κυριακή  του Πάσχα τα νοσοκομεία γεμίζουν από έκτακτα περιστατικά, με τις  στατιστικές να προκρίνουν ως πρώτη  σε εμφάνιση την κολπική μαρμαρυγή -επικίνδυνη αρρυθμία της καρδιάς- λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού πολυφαγίας και υπερβολικής κατανάλωσης  αλκοόλ. Το χειρότερο είναι ότι  δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιο είδος ποτού είναι πιο επικίνδυνο από κάποιο άλλο, όσον αφορά τον  κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο το κόκκινο κρασί περιορίζει τα προβλήματα λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, συμβάλλοντας στην καταστολή δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας που στενεύει και αποφράσσει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς προκαλώντας έμφραγμα.
-Επιλέξτε  γιαούρτι για επιδόρπιο. Περιέχει  προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως τηγανητά, λιπαρά, αλκοόλ ή καπνός και παρέχει ισχυρή καταπραϋντική δράση στο πεπτικό σύστημα.
-Αν μετά  το φαγοπότι αισθανθείτε καούρες  ή δυσπεψία, πιείτε ένα αφέψημα  από θυμάρι, μέντα ή μαντζουράνα.  Αυτά τα βότανα είναι χωνευτικά,  σπασμολυτικά, αντιεμετικά, ανακουφίζουν  από τη βαρυστομαχιά, διεγείρουν  το συκώτι και τη σπλήνα.
-Μασήστε  επίσης και μια μαστίχα Χίου  η οποία αποδεδειγμένα εξολοθρεύει  το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ευθύνεται σημαντικά για την εμφάνιση έλκους. Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί συστήνουν μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας σε ασθενείς που πάσχουν από τη χρόνια νόσο του Crohn (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

Καλή χώνεψη…

Healthy tips

1.Η ποιοτικότερη  και εντελώς απαλλαγμένη από  λίπος πρωτεΐνη βρίσκεται στο  ασπράδι ενός καλά βρασμένου  αβγού, όπως το πασχαλινό.

2.Για να  καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα  οβελία, μασάτε κάθε μπουκιά αργά. Μέχρι να  φτάσει η εντολή  του χορτασμού στον εγκέφαλο  απαιτούνται 20’.

3.Τα ένζυμα  που περιέχουν η παπάγια και ο ανανάς έχουν ισχυρή λιποδιαλυτική δράση στον οργανισμό, ενώ βοηθούν και στη γρηγορότερη πέψη.

4.Τρώτε περισσότερη  μουστάρδα. Η κουρκουμίνη που περιέχει εξολοθρεύει το μελάνωμα και δυσχεραίνει την παραγωγή νέων καρκινικών κυττάρων.

5.Το μάσημα  ενός μήλου μετά από κάθε  γεύμα βοηθά στην πρόληψη της  τερηδόνας, της ουλίτιδας και  της κακοσμίας του στόματος.

6.Το αλκοόλ  περιέχει πολλές και ύπουλες  θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα σας  καθιστά επιρρεπείς σε πιο  παχυντικούς διατροφικούς προσανατολισμούς.

7.Η μπίρα  είναι το λιγότερο θερμιδογόνο  αλκοολούχο ποτό (40 θερμίδες/100 ml) και αυτό με την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

8.Ρίγανη, βασιλικός  και θυμάρι συνιστούν ένα εύγευστο  υποκατάστατο του αλατιού στη  σαλάτα, ενώ αποτελούν και εξαιρετική  πηγή αντιοξειδωτικών.

9.Η «ταπεινή»  ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη  αντιοξειδωτική δράση από το  πορτοκάλι, 30 από την πατάτα, 42 από  το μήλο.

10.Οι βιολογικές  ντομάτες δεν είναι μόνο 100% πιο  νόστιμες, αλλά έχουν και 30% υψηλότερα  επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών  ουσιών.

 Σοφία Μάργαρη (protothema gr)
 protothema gr  
   14/4/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin