Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Το μπρόκολο προστατεύει από τις κρίσεις άσθματος

Ένα ή δύο φλιτζάνια μπρόκολο βρασμένο στον ατμό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από άσθμα να αναπνέουν καλύτερα, αναφέρουν ελληνικής καταγωγής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Το λαχανικό μπορεί να αναχαιτίσει επίσης από τις κρίσεις άσθματος.
Αν και οι λεπτομέρειες της μελέτης δεν έγιναν γνωστές, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως η αριστούχος φοιτήτρια Νάντια Μαζαράκη υπό την επίβλεψη του δρος Τομ Καραγιάννη, α. καθηγητή Παθολογοανατομίας στο πανεπιστήμιο, διερεύνησαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην πνευμονική λειτουργία.

Στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η λαχανίδα.
Όπως έδειξε η μελέτη, η κατανάλωση αυτών των λαχανικών μπορεί να ελαττώσει ή ακόμα και να αναστρέψει τις βλάβες στους πνεύμονες.
«Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου επιφέρει δομικές αλλαγές στους αεραγωγούς και μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή των πασχόντων από άσθμα και άλλες αλλεργίες που επηρεάζουν το αναπνευστικό», δήλωσε η κυρία Μαζαράκη.
Όπως εξήγησε, οι αποφράξεις στους αεραγωγούς (προφανώς, πειραματόζωων) αντιστράφηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαιτέρως τους πάσχοντες από άσθμα οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες.
Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο Προπτυχιακό Ερευνητικό Συνέδριο (URC 2014) το οποίο εφέτος είναι αφιερωμένο στην Ασφάλεια των Τροφίμων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης. 
[tanea.gr]
27/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin