Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Προσοχή στα άγρια μανιτάρια

 Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή του κοινού και ιδιαίτερα σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, για την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, τον τελευταίο μήνα, (από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα), έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ένας θάνατος 44χρονης γυναίκας, ενώ ένα παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνομένο  σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.


Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα πρέπει εν τούτοις να τονιστεί, ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση, δηλαδή από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού αναφέρει για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα μανιτάρια:

Στη χώρα μας φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα : στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (αντίδοτο που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με εγκυκλίους της θα ενημερώσει όλες τις Υγειονομικές αρχές, τον ΕΦΕΤ και άλλους συναρμόδιους φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.

πηγή: naftemporiki.gr
.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μανιτάρια και... μερικά ακόμη

Οι ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών

Τα μανιτάρια Είδη και καλλιέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin