Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μειώνουν μνήμη και αντοχή οι λιπαρές τροφές

Nέα έρευνα δείχνει πώς η κατανάλωση λιπαρών τροφών για λίγες μόνον ημέρες μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το σώμα πολύ πριν δούμε τα επιπλέον κιλά στη ζυγαριά, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Για να προσδιορίσουν πώς επιδρά η δίαιτα στη μνήμη και τους μυς, οι ερευνητές μελέτησαν 32 ποντικούς που έτρωγαν φαγητό με χαμηλά λιπαρά και εκπαιδεύονταν επί δύο μήνες να μάθουν να βρίσκουν τον δρόμο σ΄ έναν δύσκολο λαβύρινθο, που περιελάμβανε οκτώ διαφορετικά μονοπάτια, καθένα από τα οποία κατέληγε σ΄ ένα κέρασμα- συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα.


Ο στόχος για τον ποντικό ήταν να βρει κάθε κέρασμα χωρίς να περάσει ξανά από διάδρομο από τον οποίο έχει ήδη περάσει. Ο λαβύρινθος καθαριζόταν με αλκοόλ ώστε ο ποντικός να πρέπει να βασίζεται στη μνήμη του μάλλον παρά στην όσφρησή του.

Όλοι οι ποντικοί έμαθαν τον λαβύρινθο και βρήκαν τουλάχιστον έξι ή επτά από τα οκτώ κεράσματα πριν κάνουν ένα λάθος.

Μερικοί ποντικοί βρήκαν ακόμη και τα οκτώ με την πρώτη. Μετά οι μισοί άρχισαν να τρέφονται με φαγητό πλούσιο σε λίπη (55% λιπαρά), ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν ό,τι και προηγουμένως (φαγητό με 7,5% λιπαρά). Έπειτα από τέσσερις ημέρες, οι ποντι-κοίπου έτρωγαν το λιπαρό φαγητό άρχισαν να διστάζουν στο τεστ του λαβυρίνθου: όλοι τα πήγαν χειρότερα απ΄ ό,τι όταν έτρωγαν το κανονικό φαγητό.

Κατά μέσον όρο, οι ποντικοί της δίαι τας με τα υψηλά λιπαρά βρήκαν μόνο πέντε κεράσματα πριν κάνουν λάθος. Οι ποντικοί που συνέχισαν με το συνηθισμένο φαγητό συνέχισαν να έχουν την ίδια υψηλή επίδοση στο λαβύρινθο (έξι και περισσότερα κεράσματα πριν κάνουν λάθος). Οι μισοί από τους ποντικούς είχαν επίσης εκπαιδευτεί να τρέχουν σε τροχό.

Έπειτα από μόνο λίγες ημέρες δίαιτας με υψηλά λιπαρά, η επίδοσή τους επιδεινώθηκε κατά 30%. Πέντε ημέρες δοκιμών αργότερα, η επίδοση των ποντικών που έτρωγαν λιπαρές τροφές είχε μειωθεί κατά το ήμισυ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην «Τhe Faseb Journal», την επιθεώρηση της Federation of Αmerican Societies for Εxperimental Βiology.

Άμεσες οι επιπτώσεις
«Περιμέναμε να δούμε αλλαγές, αλλά ίσως όχι τόσο δραματικές και όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Άντριου Μάρεϊ, επικεφαλής της έρευνας και λέκτορας Φυσιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο άμεσες ήταν οι επιπτώσεις».

Μολονότι τα στοιχεία για τους ανθρώπους δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και σε υγιείς νέους, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν γυμναστικές ασκήσεις και γνωστικά τεστ.

Ο δρ Μάρεϊ λέει πως εξακολουθεί να μελετά τα δεδομένα, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά στους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι παρόμοια με την επίδραση που έχει στους ποντικούς.

Η γνωστική λειτουργία
Οι λιπαρές τροφές προκαλούν βραχυπρόθεσμη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, όμως δεν είναι γνωστό γιατί.

Μία θεωρία είναι πως η δίαιτα με υψηλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά τη γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα, που είναι πολύ σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι λιπαρές τροφές επιδρούν βραχυπρόθεσμα στις επιδόσεις στη σωματική άσκηση επειδή το σώμα αντιδρά στην υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών στο αίμα απελευθερώνοντας ορισμένες πρωτεΐνες που ουσιαστικά καθιστούν τον μεταβολισμό λιγότερο αποτελεσματικό.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ [Δημοσίευση: 17-8-2009]

.
 

Ρόδι κατά του Αλτσχάιμερ

Πότε αρχίζει η φθορά της μνήμης;

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin