Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ουσία με προπιονικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά

Ένα συστατικό τροφίμων, που αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές περιέχει μια φυσική ουσία που διεγείρει το έντερο να απελευθερώσει ορμόνες οι οποίες δίνουν την εντολή στον εγκέφαλο για μειώσει το αίσθημα της πείνας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut».
Το συστατικό αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Περιέχει προπιονικό, μια φυσική ουσία που παράγεται όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο. Η παραγωγή του προπιονικού διεγείρει την έκκριση ορισμένων ορμονών που ελέγχουν την όρεξη.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε μικρή ομάδα εθελοντών και έδειξαν πως με τη βοήθειά της ουσίας μειώθηκε η πρόσληψη της τροφής. Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να βρουν ένα τρόπο για να ενσωματώσουν την ουσία στα διάφορα φαγητά. Προς το παρόν υπάρχει σε μορφή σκόνης και έχει δυσάρεστη γεύση.
Το δύσκολο όμως έχει ήδη επιτευχθεί και ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να διοχετεύεται το προπιονικό στο παχύ έντερο. Όταν αρχικά προστέθηκε στα τρόφιμα, ο οργανισμός το διέσπασε πριν φτάσει στο παχύ έντερο και απορροφήθηκε από τον οργανισμό.
Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να φτάσει το προπιονικό στο παχύ έντερο όταν το ένωσαν με έναν υδατάνθρακα που υπάρχει στα φυτά, την ινουλίνη. Όταν ενωθεί το προπιονικό με την ινουλίνη, δεν διασπάται στο στομάχι και φτάνει με ασφάλεια στο παχύ έντερο. Εκεί αποδεσμεύεται από την ινουλίνη και στη συνέχεια ζυμώνεται από τα μικρόβια προκαλώντας την παραγωγή των ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη.

Μείωση στην πρόσληψη τροφής

Στην πρώτη δοκιμή των ερευνητών, το συνδυασμένο προπιονικό (ονομάζεται IPE από τις λέξεις ινουλίνη-προνιονικό-εστέρας) σε μελέτη με 20 εθελοντές, έδειξε ότι οδήγησε σε μειωμένη κατά 14% κατανάλωση τροφής. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν επίσης ότι υπήρχαν υψηλότερες ποσότητες ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη.
Σε επόμενη δοκιμή τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν 49 υπέρβαρους εθελοντές. Στους 24 από αυτούς έδωσαν σκόνη ινουλίνης και στους υπόλοιπους 25 έδωσαν σκόνη IPE, ζητώντας τους να πασπαλίζουν καθημερινά με 10 γραμμάρια (περίπου μία κουταλιά της σούπας) το φαγητό τους. Ύστερα από 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που είχαν πάρει την ινουλίνη παρουσίασαν αύξηση του βάρους τους πάνω από 3%. Στην ομάδα του IPE όμως μόνο ένας είχε παχύνει πάνω από 3%.
«Ξέρουμε ότι οι ενήλικες παίρνουν 0,3 έως 0,8 κιλά κατά μέσον όρο τον χρόνο και συνεπώς υπάρχει ανάγκη να βρεθούν τρόποι που θα εμποδίζουν αυτή την αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Γκάρι Φροστ, καθηγητής Διατροφής και Διαιτητικής στο ICL.

Και πρόσθεσε: «Μόρια όπως το προπιονικό διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την πείνα, αλλά θα πρέπει κανείς να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών για να πετύχει ικανοποιητική αντίδραση με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να  προσθέσουμε την ουσία αυτή σε ορισμένα φαγητά όπως π.χ το ψωμί».
πηγή:  healthyliving.gr, tanea.gr
.

Έξυπνα τρικ για να μην πεινάτε στη δίαιτα

Πέντε λόγοι για να τρώμε αβοκάντο

Το αβοκάντο «κόβει» την όρεξη

Το ελαιόλαδο ρυθμίζει την όρεξή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin