Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Βρήκαν γιατί προστατεύει η μαύρη σοκολάτα την καρδιά

Η έρευνα βασίσθηκε σε ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους σε 44 μεσήλικες, υπέρβαρους άνδρες, οι οποίοι επί τέσσερις εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 70 γραμμάρια σοκολάτα...

Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά διότι αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Τα οφέλη του ροδιού και οι φαρμακευτικές ιδιότητές του

Δεν είναι λίγα τα μέρη της Ελλάδας που ακόμη σπάνε το ρόδι με την έλευση του νέου χρόνου για να εξασφαλίσουν την καλή τους τύχη, ενώ οι κόκκοι του, μάλλον λόγω της ποσότητάς τους, συμβολίζουν την αφθονία, τη γονιμότητα και την αιωνιότητα.
Πέρα, όμως, από τα ήθη και τα έθιμα, το ρόδι λόγω του πλήθους βιταμινών του (C, K, A, E, φυλλικό οξύ), αλλά και άλλων θρεπτικών στοιχείων όπως σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες κ.ά. ωφελεί την υγεία μας από πολλές πλευρές.

Ελληνικός καφές για καλύτερη πέψη

Η καφεϊνη αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου...
Η αυξημένη ποσότητα φαγητού στα εορταστικά τραπέζια και όχι μόνο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών, έχουν ως αποτέλεσμα τα γεύματα να δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Άμεσο επακόλουθο; Έντονο βάρος, δυσφορία, ακόμη και δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό μια βασική οδηγία που δίνουν οι ειδικοί είναι να μην ξεχνάμε την παρουσία σαλάτας στο τραπέζι, να τρώμε φρούτα και να πίνουμε πολύ νερό.

Τι προσφέρουν οι ξηροί καρποί στον οργανισμό μας

Οι ξηροί καρποί είναι... παρεξηγημένοι. Οι περισσότεροι τους αποφεύγουν θεωρώντας ότι βλάπτουν ή ότι παχαίνουν... Η αλήθεια είναι όμως ότι προσφέρουν στον οργανισμό μας, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

 Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, άρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. 

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Λίγη ζάχαρη στον καφέ «διώχνει» το στρες στη δουλειά

Νιώθετε στρες στη δουλειά; Μην φοβάστε: βάλτε δυο κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σας και θα αισθανθείτε το άγχος να φεύγει, λένε αυστραλοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη μειώνουν την επιθετικότητα και την αντιδραστικότητα, καθώς η ζάχαρη τροφοδοτεί γρήγορα τον εγκέφαλο με την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρεί τις παρορμητικές συμπεριφορές υπό έλεγχο. Και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τις «εκρήξεις», που συχνά-πυκνά συμβαίνουν όταν νιώθει κανείς τα νεύρα του τεντωμένα.

Έξυπνοι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία

Μόλις σηκωθήκατε από το τραπέζι και αισθάνεστε το στομάχι σας να αντιδρά περίεργα στο γεύμα που μόλις καταναλώσατε; Έχει ήδη περάσει μια ώρα από την τελευταία φορά που φάγατε και εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στομάχι σας πρησμένο σαν να φάγατε μόλις τώρα; Αισθάνεστε δυσφορία ή ναυτία ή ακόμη και τάση για εμετό; Ή μήπως κυριαρχεί ένα αίσθημα καψίματος;

Δεν πετάμε τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών, είναι χρήσιμες

Σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε απολύτως τίποτα…ακόμα και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επειδή θεωρείτε ότι δεν τρώγονται, αυτό δε σημαίνει, ότι δε μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Στο σπίτι

Επίμονοι λεκέδες: Πριν ανοίξετε το ντουλάπι με τα καθαριστικά προϊόντα και πιάσετε στο χέρι σας το πιο αποτελεσματικό (και τοξικό συνήθως) δοκιμάστε λίγο λεμόνι. Ρίξτε λίγες σταγόνες, προσθέστε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα και τρίψτε το λεκέ με τις φλούδες του λεμονιού. Προσοχή όμως με το τρίψιμο, ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητες επιφάνειες.

Συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυξάνεται και το άγχος όσων βρίσκονται σε δίαιτα ή θέλουν να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αύξηση του βάρους τους, σχετικά με το πώς θα ανταπεξέλθουν στους πειρασμούς των γιορτινών συνεστιάσεων.
Είναι γεγονός πως τα τραπέζια και τα πάρτι κατά την εορταστική περίοδο αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για όποιον δεν επιθυμεί να ξεφύγει διατροφικά, αφού χαρακτηρίζονται από προσφορά κυρίως ενεργειακά πυκνών τροφίμων, γλυκών και αλκοόλ, ενώ η επιθυμία του οικοδεσπότη ή της οικοδέσποινας να ευχαριστήσει τους καλεσμένους οδηγεί συνήθως σε προσφορά των παραπάνω σε αφθονία με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια εγκράτειας…

6 Reasons We Should Be Eating Peanuts

Peanuts are often left out of the 'healthy nut' snacks and while yes, they are technically a legume, there are many reasons why you should be eating peanuts and peanut butter.

1. Can Lower Cholesterol and More

Even though peanuts are energy-dense (high in calories and fat) major studies show that peanuts and peanut butter can lower cholesterol, triglycerides without causing weight gain. 

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πιο... αντικαρκινικά τα ολόκληρα καρότα!

Τα αντικαρκινικά συστατικά των καρότων είναι πιο δραστικά εάν μαγειρευτούν ολόκληρα. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν βράζονται τεμαχισμένα χάνουν περίπου το 25% των ουσιών που έχουν αντικαρκινική δράση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής την Δρ Κίρστεν Μπραντ από το τμήμα Γεωργίας, Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα έχουν 25% περισσότερη φαλκαρινόλη, την ουσία με τις αντικαρκινικές ιδιότητες, συγκριτικά με τα καρότα που είχαν κοπεί σε φέτες και μετά είχαν μαγειρευτεί.

Πώς μας ωφελούν οι σούπες στο κρυολόγημα;

Όταν η μύτη «τρέχει», το θερμόμετρο ξεφεύγει από το 36,6, το κεφάλι πονάει και το στομάχι μας δεν είναι και στα καλύτερά του, τότε η σούπα ξαφνικά μεταμορφώνεται στο ιδανικό πιάτο.

Ένα πολύ σημαντικό όφελος της σούπας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι μας κρατά ενυδατωμένους, καθώς περιέχει πολύ νερό, συμπληρώνοντας την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης

Ο καφές είναι το βασικό ξεκίνημα της ημέρας για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μόνο η Αυστραλία ξόδεψε πέρυσι 800 εκατομμύρια δολάρια για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ.

Όμως όπως ισχύει και για τα περισσότερα φάρμακα και ναρκωτικά, η υπερκατανάλωση καφεΐνης ενέχει κινδύνους.

Τα καρύδια απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Μία ισχυρότατη γραμμή άμυνας κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτελέσει η καθημερινή κατανάλωση μερικών μόλις καρυδιών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Marhall της Virginia των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειωνόταν σημαντικά στα ζώα εργαστηρίου που ακολουθούσαν μία συνηθισμένη διατροφή που περιελάμβανε μία μέτρια ποσότητα καρυδιών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, η Elaine Hardman, Ph.D, συνέκρινε τα αποτελέσματα μίας συνηθισμένης διατροφής με μία διατροφή που περιλαμβάνει καρύδια κατά τη διάρκεια ζωής των ποντικιών.

Ουσία με προπιονικό κάνει τα τρόφιμα χορταστικά

Ένα συστατικό τροφίμων, που αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές περιέχει μια φυσική ουσία που διεγείρει το έντερο να απελευθερώσει ορμόνες οι οποίες δίνουν την εντολή στον εγκέφαλο για μειώσει το αίσθημα της πείνας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut».
Το συστατικό αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Περιέχει προπιονικό, μια φυσική ουσία που παράγεται όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο. Η παραγωγή του προπιονικού διεγείρει την έκκριση ορισμένων ορμονών που ελέγχουν την όρεξη.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πως επηρεάζει τον οργανισμό η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα

Από το γραφείο στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση και το πρωί πουρνό-πουρνό πίσω στο γραφείο, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι περνάνε ατέλειωτες ώρες καθημερινά σε καθιστή θέση. Η τάση αυτή όμως έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, όπως αποκαλύπτουν η μία μελέτη μετά την άλλη.
Το γενικό συμπέρασμά τους είναι πως όταν κάποιος κάθεται πίσω απ’ το γραφείο του επί 6 ή 7 ώρες στη σειρά, βλάπτει σοβαρά την υγεία του, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, προβλημάτων στον αυχένα και τη μέση, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων δεινών.
Ακόμα, δε, κι αν διαθέτει καθημερινά κάποια ώρα για να γυμνάζεται, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει την βλάβη που υφίσταται από την πολύωρη ακινησία σε μια καρέκλα.

Οι λόγοι που πρέπει να τρώμε σπιτικό φαγητό

Νέα έρευνα αποδεικνύει αυτό που όλοι φανταζόμασταν. Το σπιτικό φαγητό όχι μόνο είναι πιο υγιεινό αλλά έχει και λιγότερες θερμίδες.
Το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο από το έτοιμο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα γιατί παρασκευάζεται με φρέσκα, αγνά υλικά που φτιάχνουμε και επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά φτωχό σε λιπαρά. Το γεγονός ότι δεν έχει συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης το κάνει να, είναι ποιοτικό και υγιεινό.

Οι υπερτροφές του Δεκεμβρίου που πρέπει να μπουν στο πιάτο μας

Μπορεί να δικαιούμαστε όλοι λίγη γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα προς το τέλος του Δεκεμβρίου, ενόψει των γιορτών. Τον υπόλοιπο μήνα, όμως, είναι η σειρά των υπερτροφών της εποχής να μπουν στη διατροφή μας.

Ειδικά το Δεκέμβριο, που οι διατροφικές… κραιπάλες ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν την πόρτα, εκεί γύρω στις 24 Δεκεμβρίου και για αρκετές ημέρες, με τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, πρέπει να φροντίσουμε προηγουμένως χαρίσουμε τόνωση και υγεία στον οργανισμό μας.