Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Πνιγμένα» στο αλάτι τα τρόφιμα του εμπορίου. Το κρυφό αλάτι των τροφίμων απειλεί την υγεία

Τα δύο στα τρία τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν πάρα πολύ αλάτι, με τις σος, τα αλείμματα και τα επεξεργασμένα κρέατα να έχουν το περισσότερο, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.
Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», όσοι τρώνε πολύ αλάτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να δουν την πίεσή τους να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Το αλάτι έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να μπαίνει στο στόχαστρο των ειδικών στην Δημόσια Υγεία, έπειτα από τις προσπάθειες που έγιναν να μειωθεί η περιεκτικότητα των τροφίμων σε λίπη. Ήδη, σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Υγείας συνεργάζονται με την βιομηχανία τροφίμων, για να μειωθεί η χρήση και η κατανάλωση αλατιού. 

Ο στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού από τα 10 ή περισσότερα γραμμάρια την ημέρα που σήμερα ισχύει για τον μέσο ενήλικα στη Δύση, σε 6 γρ. που θεωρούνται το μέγιστο όριο ασφαλούς κατανάλωσης. 

Η νέα μελέτη έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του αλατιού που πραγματοποιείται στην Αυστραλία. Η δρ Ζακλίν Λ. Γουέμπστερ και οι συνεργάτες της, από το Ίδρυμα Διεθνούς Υγείας George, στο Σύδνεϋ, ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε νάτριο 7.221 έτοιμων τροφίμων, κάθε είδους και κατηγορίας.
Το νάτριο αποτελεί συστατικό του αλατιού. Για να μην υπερκαταναλώνει ένας ενήλικας αλάτι, πρέπει να περιορίζει την καθημερινή κατανάλωση νατρίου σε 2.400 mg (αντιστοιχούν σε 6 γραμμάρια αλάτι).

Ως υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο κατέταξαν όσα περιείχαν περισσότερα από 500 mg νατρίου ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, ενώ όσα είχαν κάτω από 120 mg ανά 100 γραμμάρια τροφίμου χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.


Δραματικές διαφορές
Οι διαφορές στην περιεκτικότητα άλατος των τροφίμων ήταν πολύ μεγάλες. Το πιο αλμυρό τυρί που αναλύθηκε, λ.χ., είχε 6 φορές περισσότερο αλάτι από το λιγότερο αλμυρό. Στα αλλαντικά σε φέτες, το πιο αλμυρό είχε 14 φορές περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι το λιγότερο αλμυρό, ενώ στα προϊόντα πατάτας η αντίστοιχη διαφορά ήταν… 100πλάσια!
«Πρωταθλητές» στο αλάτι ανακηρύχθηκαν οι σος και τα αλείμματα με 1.283 mg νάτριο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου κατά μέσον όρο, ενώ στην δεύτερη θέση σε υψηλή περιεκτικότητα αλατιού ήρθαν τα επεξεργασμένα κρέατα - κατά μέσον όρο έχουν 846 mg νάτριο ανά 100 γραμμάρια.
Το λιγότερο αλάτι, κατά μέσον όρο, είχαν τα δημητριακά (206 mg νάτριο ανά 100 γρ.) και τα επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (211 mg νάτριο ανά 100 γρ.).
Συνολικά, το σχεδόν 67% των τροφίμων που αναλύθηκαν, είχαν περιεκτικότητα σε νάτριο υψηλότερη από την συνιστώμενη.
Οι ερευνητές γράφουν ότι τώρα που συγκέντρωσαν όλ’ αυτά τα στοιχεία, πρέπει να αποφασισθεί ποιες ποσότητες αλατιού πρέπει να τεθούν ως στόχος σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο και στη συνέχεια να αρχίσουν οι απαιτούμενες μειώσεις από την βιομηχανία τροφίμων. 
ΠΗΓΗ:  tanea.gr
.
.

Το πολύ αλάτι συνδέεται και με τον καρκίνο στο στομάχι

Το κρυφό αλάτι των τροφίμων απειλεί την υγεία

Ένοχο το αλάτι για εκατομμύρια θανάτους

WHO: Eating Less Salt Can Save Lives

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin