Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η πολύωρη ακινησία ακυρώνει τα οφέλη της γυμναστικής

Μία επίσκεψη στο γυμναστήριο την ημέρα δεν είναι αρκετή για να εξαλειφθούν οι συνέπειες που έχει στην υγεία η πολύωρη ακινησία σε μία καρέκλα - τουλάχιστον για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, όση γυμναστική κι αν κάνουν κατά τα άλλα.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία ήταν αυξημένος κατά 12% σε όσες κάθονταν πάνω από 11 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με όσες ήταν ακίνητες σε μία καρέκλα επί λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ήταν αυξημένος κατά 27% και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνου κατά 20% σε όσες κάθονταν πολλές ώρες.
Οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος αυτός δεν μειωνόταν στις γυναίκες που φρόντιζαν να γυμνάζονται καθημερινά, παρά τις άλλες, καθιστικές υποχρεώσεις τους.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), συμμετείχαν 93.000 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 12 χρόνια.
Όπως εξηγούν η δρ Ρεμπέκα Σέγκουιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες της, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα σε ηλικία 35 ετών - με τον ρυθμό της απώλειας να επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση.
«Πολύς κόσμος υποθέτει ότι αν έχει καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζεται, θα προστατευθεί από την πολύωρη ακινησία για λόγους εργασίας ή ψυχαγωγίας», δήλωσε η δρ Σέγκουιν. «Η πραγματικότητα είναι πως προστατεύεται πολύ λιγότερο απ’ όσο συνειδητοποιεί».
Η δρ Σέγκουιν πρόσθεσε ότι εκτός από την γυμναστική, η κινητικότητα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας.
Και συνέχισε: «Είναι πολύ σημαντικό οι μεσήλικες αλλά και οι νεώτεροι εργαζόμενοι γραφείου να σηκώνονται πολύ συχνά από την καρέκλα τους για να περπατούν λίγο.»
Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι πρέπει να βρουν τρόπους για να μην μένουν στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση, αλλά να περνούν πολλές ώρες εκτός σπιτιού σε κινητικές δραστηριότητες».
πηγή:  tanea.gr
.

Πως επηρεάζει τον οργανισμό η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin