Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

5 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Τι είναι η φλεγμονή;
Πρόκειται για τοπική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, βλάβη ή μικρόβια. Τα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και θερμότητα. 
Ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τα θρεπτικά συστατικά για να επουλώσει γρήγορα τη φλεγμονή. «Αν το οργανισμός μας δεν μπορεί να επουλώσει ένα πρόβλημα τότε αυτό χρονίζει και η κατάληξη -ίτιδα προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για χαρακτηρίσει την περιοχή της φλεγμονής.
Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Αφορά μια πληροφορία που έχει να κάνει με το σημείο της φλεγμονής και όχι με την αίτια που την προκάλεσε.» λέει ο dr Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος ειδικεύεται στα χρόνια νοσήματα και στις μεταβολικές παθήσεις. Δείτε ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές:
1 Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Οτιδήποτε συστήνεται για την υγεία της καρδιάς είναι επίσης καλό για και τη φλεγμονή. Ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή οφείλεται στη χρήση του ελαιολάδου, ειδικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει την ουσία ελαιοκανθάλη. Αυτή διαθέτει παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη με την ιβουπροφένη.
2 Πιπεριές
Τα πολύχρωμα λαχανικά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Σε αντίθεση με τις άσπρες πατάτες ή το καλαμπόκι, οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και χαμηλότερα επίπεδα αμύλου. Η καυτερή πιπεριά (τσίλι, όπως και το πιπέρι καγιέν ) είναι πλούσια σε καψαϊκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται σε κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά και μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή.
3 Ντομάτες
Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους (όχι όμως σε όλους). Οι ζουμερές κόκκινες ντομάτες, συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και σε όλο το σώμα. Οι μαγειρεμένες ντομάτες απελευθερώνουν περισσότερο λυκοπένιο ενώ και η κατανάλωση χυμού ντομάτας είναι ευεργετική σύμφωνα με πρόσφατη ιρανική μελέτη.
4 Τζίντζερ (πιπερόριζα) και κάρι
Αυτά τα μπαχαρικά, κοινά στην ασιατική και την ινδική κουζίνα, έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες ότι έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη, το συστατικό που δίνει στο κάρι το κίτρινο χρώμα του, απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στο σώμα που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τη διαδικασία της φλεγμονής. Άλλη μελέτη δείχνει ότι τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.
5 Λιπαρά ψάρια
Όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Για να επωφεληθείτε από αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε ψάρια αρκετές φορές την εβδομάδα, και θα πρέπει να τα μαγειρεύετε με υγιεινούς τρόπους. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν ψητά ή βραστά ψάρια (σε αντίθεση με τα τηγανητά ή τα παστά) μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 23% σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή κατανάλωναν τηγανητά.

Το μυστικό

Δεν είστε οπαδοί του ψαριού; Δοκιμάστε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Ωστόσο καταναλώστε τα με μέτρο: έρευνα διαπίστωσε ότι εάν μια διατροφή είναι πολύ υψηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή.
Πηγή: wefit.gr, omorfamystika.gr
.

Ποιες τροφές μειώνουν τις φλεγμονές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin