Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν εθισμό

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan επιβεβαιώνει μία βάσιμη υποψία. Εξετάζει ειδικώς ποια τρόφιμα εμπλέκονται σε εθιστικές συμπεριφορές υπό το πρίσμα της επιδημίας της παχυσαρκίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες προκαλούν εξάρτηση.

Πάντως, παραμένει άγνωστο αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν εθισμό, δήλωσε η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια ψυχολογίας. Αντίθετα, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς προσθήκη λίπους ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι και ο σολομός, δεν συσχετίστηκαν με εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

Επιπλέον, τα άτομα με συμπτώματα διατροφικού εθισμού ή με δείκτη μάζας σώματος υψηλό ανέφεραν μεγαλύτερα προβλήματα με τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις πιθανές ιδιότητες αυτών των τροφίμων, σύμφωνα με τους μελετητές.

«Αν οι ιδιότητες ορισμένων τροφίμων συνδέονται με εθισμό, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές οδηγίες, καθώς και τις δημόσιες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως το marketing των εν λόγω τροφίμων στα παιδιά» δήλωσε ο Schulte.

Η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων τροφίμων και τις ιδιότητές τους, που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την εθιστική αντίδραση. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να επιφέρει την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης της θεραπείας της παχυσαρκίας. Δεν μπορεί να είναι απλό το θέμα της απλής περικοπής ορισμένων τροφίμων. Μάλλον είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ανάλογων μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν εξάρτηση είναι ικανά να επιφέρουν μεταβολές στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά, όπως συμβαίνει με την κατάχρηση ναρκωτικών, σημείωσαν οι ερευνητές.
πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin