Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η ντομάτα είναι αντηλιακή

Εάν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, φροντίστε να βάλετε τις ντομάτες στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Όπως είπαν σε πρόσφατο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Διερευνητικής Δερματολογίας (ΒSΙD), ζήτησαν από δέκα εθελοντές να καταναλώνουν καθημερινά 55 γραμμάρια πάστα ντομάτας και 10 γραμμάρια ελαιόλαδο, ενώ από άλλους δέκα ζήτησαν να μην τρώνε καθόλου ντομάτα αλλά να καταναλώνουν το ελαιόλαδο.


Έπειτα από τρεις μήνες, οι επιστήμονες πήραν δείγματα δέρματος από τους εθελοντές και τα εξέτασαν στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας έτσι πως όσοι έτρωγαν καθημερινά πάστα ντομάτας είχαν 33% υψηλότερη προστασία έναντι του ηλιακού εγκαύματος, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται προκολλαγόνο και διατηρεί σφριγηλό το δέρμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το όφελος στο δέρμα οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη, την οποία περιέχουν σε αφθονία οι ντομάτες.

Έσπευσαν όμως να τονίσουν πως το εύρημά τους δεν ακυρώνει τους βασικούς κανόνες της ηλιοπροστασίας- ήτοι, πάντα αντηλιακό σε υπαίθριους χώρους το καλοκαίρι, αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα που ο ήλιος καίει περισσότερο, και καλή κάλυψη του σώματος.

Σε πόσες ωμές ντομάτες αντιστοιχεί η λυκοπένη που περιέχεται στα 55 γραμμάρια πάστας ντομάτας (είναι περίπου 3,2 mg); Σε περίπου 100 γραμμάρια, απαντούν οι ειδικοί. 

 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin