Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τρώμε κάθε μέρα 46 κουταλιές ζάχαρη εν αγνοία μας

Τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη από την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία καταναλώνουμε καθημερινά δίχως να το γνωρίζουμε. «Οι εταιρείες τροφίμων έχουν προσθέσει ζάχαρη στα προϊόντα για να τα κάνουν πιο ελκυστικά στον καταναλωτή», εξηγούν επιστήμονες.
Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν πως τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες νόσους ακριβώς όπως συμβαίνει με τα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη και θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ποιες τροφές μειώνουν τις φλεγμονές

Το τζίντζερ, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξει κανείς στη διατροφή του, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό, προωθώντας την υγεία.
Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές μπορεί όντως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών στον οργανισμό. Ωστόσο, τονίζουν ότι η προσθήκη ή αύξηση της κατανάλωσης οποιασδήποτε από αυτές τις τροφές δεν είναι πιθανό να μην έχει βαθιά επίδραση στην υγεία κάποιου.

Τα φρούτα που... αγαπούν την καρδιά μας

Τα προτιμάμε στα σνακ μας, τα προσθέτουμε στη σαλάτα μας ή φτιάχνουμε με τα ίδια φρουτοσαλάτα, πίνουμε τους χυμούς τους και απολαμβάνουμε τα οφέλη τους, αφού όλοι ξέρουμε πλέον πόσο βιταμινούχα και θρεπτικά είναι τα φρούτα.
Μερικά, όμως, έχουν ένα έξτρα πλεονέκτημα, αφού μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά, μειώνοντας τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και ταυτόχρονα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος –μην ξεχνάμε ότι παχυσαρκία συνδέεται με καρδιοπάθειες.

14 μυστικά για να ζήσετε περισσότερο!

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.Χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας πρέπει να είναι το φαγητό μας.Πολλές σοβαρές ασθένειες που συγκαταλέγονται μέσα στις κυριότερες αιτίες θανάτου έχουν άμεση σχέση με την κακή διατροφή, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης συσχετίζονται άμεσα με το τι και πόσο τρώμε. Τι να κάνετε:

Λάχανο για καλή υγεία

Υπάρχει μια συγκεκριμένη χημική ουσία που την βρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ένα λαχανικό, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες όχι μόνο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε άτομα που έχουν ήδη καρκίνο, αλλά προστατεύει και από την εκδήλωση της νόσου σε υγιή άτομα.

Πρόκειται για την χημική ουσία diindolymethane -γνωστή ως DIM- η οποία σχηματίζεται στο σώμα με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πέψης σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

«Ασπίδα» για την καρδιά τα καρύδια .... Βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού και ενισχύουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων

Ουάσινγκτον 
Μια χούφτα καρύδια την ημέρα τον… καρδιολόγο κάνει πέρα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα της μελέτης τους, τα καρύδια – είτε υπό μορφή καρπών, είτε ως καρυδέλαιο - μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού και στην ενίσχυση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους.

Η πολύωρη ακινησία ακυρώνει τα οφέλη της γυμναστικής

Μία επίσκεψη στο γυμναστήριο την ημέρα δεν είναι αρκετή για να εξαλειφθούν οι συνέπειες που έχει στην υγεία η πολύωρη ακινησία σε μία καρέκλα - τουλάχιστον για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, όση γυμναστική κι αν κάνουν κατά τα άλλα.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία ήταν αυξημένος κατά 12% σε όσες κάθονταν πάνω από 11 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με όσες ήταν ακίνητες σε μία καρέκλα επί λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Σπιτικά γιατροσόφια

Η γνώση των γιαγιάδων μας αποκτά επιστημονική υπόσταση και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καθημερινά μικροπροβλήματα υγείας. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, παρά μόνο υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Μια δοκιμή θα μας πείσει!

Ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες

Δεν αρκεί να ξέρουμε ποιες τροφές μας κάνουν καλό και να τις καταναλώνουμε μια στο τόσο. Πρέπει η υγιεινή διατροφή να μας γίνει τρόπος ζωής και να χαρακτηρίζει την κάθε μας μέρα.
 Κι αν προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά και να καίτε καθημερινά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε συνήθως, πρέπει αφενός να κάνετε τη ζωή σας πιο δραστήρια, αφήνοντας λίγο το μαξιλάρι του καναπέ να πάρει πάλι το… φυσιολογικό του σχήμα, κι αφετέρου να βάλετε τις παρακάτω τροφές στο πιάτο σας, έτσι ώστε να κάψετε τα περιττά μια ώρα αρχύτερα.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Πνιγμένα» στο αλάτι τα τρόφιμα του εμπορίου. Το κρυφό αλάτι των τροφίμων απειλεί την υγεία

Τα δύο στα τρία τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν πάρα πολύ αλάτι, με τις σος, τα αλείμματα και τα επεξεργασμένα κρέατα να έχουν το περισσότερο, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.
Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», όσοι τρώνε πολύ αλάτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να δουν την πίεσή τους να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

8 υπερτροφές που μαζί με τους... μεγάλους πρέπει να τρώνε και τα παιδιά

Το ένα βήμα είναι να αποτελείτε πάντα για τα παιδιά σας διατροφικό –κι όχι μόνο- πρότυπο, έτσι ώστε να παραδειγματίζονται από την υγιεινή διατροφή σας και να την ακολουθούν. Το άλλο είναι να τους συστήσετε τροφές που θα τα ωφελήσουν τόσο, ώστε να έχουν γερές άμυνες και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται. Κι αυτό θα το πετύχετε με τις παρακάτω υπερτροφές που πρέπει να μπουν στην κουζίνα σας και στο πιάτο τόσο το δικό σας, όσο και των παιδιών σας.

Μέλι το θαυματουργό: Ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμούμε το μέλι αντί για τη ζάχαρη.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση, το μέλι ανήκει στις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας.
Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη (ανθόμελο) και τις μελιτώδεις εκκρίσεις δασικών φυτών. Στην Ελλάδα τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών και του ηλίανθου. Η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα.

Το πολύ αλάτι συνδέεται και με τον καρκίνο στο στομάχι

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η οποία είναι γνωστό πως προκαλεί υπέρταση και καρδιοπάθεια, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Ο ερευνητής John Atherton, δήλωσε ότι αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο στομάχι, έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και να το καθιστά πιο τοξικό στα κύτταρα στομάχου.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Κορινθιακή Σταφίδα: αντιοξειδωτικά όμοια με αυτά των φρέσκων φρούτων ...

Η αντικατάσταση μη υγιεινών σνακς από Κορινθιακή Σταφίδα σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βελτιώσει δείκτες υγείας σε ασθενείς με ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Έχει βρεθεί σε διαβητικούς ότι η υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας μπορεί να μειώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και να αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στο αίμα των ασθενών.

Μόλις το 11% των ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, με πιο υγιεινό τρόπο.

Έχει συμβεί σε όλους: το στόμα μας –ή μάλλον ο εγκέφαλός μας- ζητάει απελπισμένα κάτι γλυκό και αισθανόμαστε ότι αν δεν μπει λίγη ζάχαρη στον οργανισμό μας, δεν θα ησυχάσουμε. Ειδικά αν αυτές οι λιγούρες σας πιάνουν συχνά, τα ξερά δαμάσκηνα είναι η καλύτερη λύση!

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, τα δαμάσκηνα προκαλούν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, ενώ οι θερμίδες τους φτάνουν περίπου τις 20 το ένα.

Ιπποφαές ..η φύση διατροφικά μας προστατεύει...

Υπερτιμημένο στην αρχαιότητα, υποτιμημένο στη σύγχρονη εποχή, το ιπποφαές εδώ και μερικά χρόνια παίρνει την περίοπτη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους καρπούς της φύσης. Υπάρχει από δημιουργίας κόσμου και φυτρώνει ακόμη και στις φτωχότερες σε βλάστηση περιοχές με καρπό τόσο πλούσιο που δεν το συλλαμβάνει ούτε η πιο τρελή φαντασία. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιότητα, όταν παρατηρήθηκε πως τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν φύλλα αυτού του φυτού και το τρίχωμά τους γυάλιζε. Φάος σημαίνει λάμψη, φως και φαίνεται πως τούτα οι μικροί καρποί κλείνουν μέσα τους τη λάμψη της φύσης.

Το αβοκάντο ρίχνει την κακή χοληστερίνη (LDL)

Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), λένε οι ερευνητές.

Πριν από μερικά χρόνια το αβοκάντο θεωρούνταν το πιο “κακό” φρούτο διότι περιέχει πολλά λιπαρά, κάτι πολύ σπάνιο για τα φρούτο.

Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους παρέχει 228 θερμίδες αλλά αυτό το λιπαρό φρούτο μπορεί πραγματικά να συμβάλει ακόμα και στην απώλεια βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη έχει βρει ότι μισό αβοκάντο μαζί με το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Μαύρη τρούφα όπως... κάνναβη

H μυρωδιά της μαύρης τρούφας έχει περιγραφεί κατά καιρούς ως άκρως γήινη, πιπεράτη, ευφορική, ακόμη και... σέξι.
Οι μαύρες τρούφες αποτελούν είδος πολυτελείας το οποίο μπορεί να πωλείται από 1.000 ως και περισσότερα από 4.000 ευρώ το κιλό. Χοίροι και σκύλοι παθαίνουν ντελίριο στο κυνήγι της μαύρης τρούφας κυνηγώντας την έντονη μυρωδιά της.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η γλώσσα «εκπαιδεύεται» στις καυτερές γεύσεις

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι «παίρνουν φωτιά», δακρύζουν και κλαίνε όταν τρώνε μια καυτερή πιπεριά και άλλοι μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες δίχως να αισθανθούν το παραμικρό;

Αν και πολλοί εικάζουν πως αυτό οφείλεται στην... αναισθησία των δεύτερων, η αλήθεια είναι πως όλα είναι θέμα απευαισθητοποίησης.

«Το δραστικό συστατικό των καυτερών πιπεριών είναι η καψαικίνη, η οποία όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά αποτελεί ένα είδος αβλαβούς φαρμάκου», εξηγεί στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Χάρι Τ. Λόουλες, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, και ειδικός σε θέματα γεύσης, μυρωδιάς και αισθητήριας αξιολόγησης των τροφίμων.

Πώς θα αποτοξινώσουμε το συκώτι μας μετά το ρεβεγιόν

Το συκώτι είναι ένα από τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εκτελεί σημαντικές λειτουργίες, όπως είναι η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής το επιβαρύνει, γι' αυτό η ενίσχυσή του είναι μια σημαντική διαδικασία. Με τις παρακάτω πολύ απλές κινήσεις μπορείτε να βοηθήσετε το συκώτι να λειτουργεί ομαλά, ιδιαίτερα εάν τελευταία έχετε υποπέσει σε κραιπάλες!

Γιορτές τέλος, ώρα για αποτοξίνωση!

Η γαλοπούλα, το χοιρινό, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, πέρασαν από το πιάτο σας, χωρίς να καταφέρουν να μείνουν πολλή ώρα, αφού φροντίζατε να το αδειάζετε πάραυτα. Οι μέρες πέρασαν, πολλά πιάτα άδειασαν και τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε λίγο κράτει και να στραφείτε προς πιο υγιεινές τροφές, όχι μόνο για να χάσετε τα κιλά που ενδεχομένως να πήρατε, αλλά για να «ξεκουράσετε» λίγο τον οργανισμό σας από το πολύ και «άτακτο» φαΐ και τις λιπαρές επιλογές που κάνατε τόσες μέρες.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και βρείτε και πάλι τη διατροφική σας ισορροπία, διώχνοντας ταυτόχρονα 1-2 κιλά που σας έχουν «κάτσει» στην περιφέρεια σαν γιορτινό ενθύμιο.

Σταφίδες και υγεία: Αποτελούν καλή φυτική πηγή σιδήρου

Στο παρελθόν οι σταφίδες  αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν, μαζί με το μέλι, τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Η παρασκευή σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή  το σταφύλι, ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Απαραίτητη η σιέστα: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν την ιδανική διάρκεια ύπνου για αναζωογόνηση

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ένας μικρής διάρκειας ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, παίζει σημαντικό ρόλο για την αναζωογόνηση και τόνωση ενός κουρασμένου μυαλού.
Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, η παραδοσιακή «μεσημεριανή σιέστα», με την επικράτηση του σύγχρονου (δηλαδή γρήγορου) τρόπου ζωής, φαίνεται ότι έχει εξαλειφθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ένας γρήγορος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει πολλές ωφέλιμες επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα προτείνουν αυτός να διαρκεί συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.