Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αλόη «το φυτό της αθανασίας»

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
«Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει» αναφέρει ο Χριστόφορος Κολόμβος... Εχει δίκιο; Το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Ελιξίριο μακροζωίας και «γιατρικό» πολλών και διαφορετικών πολιτισμών από το 2200 π.X. Από το 1930 μελετώνται επιστημονικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ιδιότητες του φυτού και η δυνατότητα χρήσης του στην ιατρική.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε φιστίκια

Σύμφωνα με έρευνα υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φιστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.
Τα παιδιά που κινδυνεύουν από αλλεργία στα φιστίκια, μπορούν να την αποφύγουν, αν τρώνε σχετικά προϊόντα με φιστίκι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 80% στην αλλεργία από φιστίκια, αν ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού εκτεθεί έγκαιρα σε αυτά.

Πότε μαζεύουμε αρωματικά φυτά και βότανα

Για μας τους ερασιτέχνες της κηπουρικής, ένα χόμπι που όπως έχω ξαναπεί, είχαμε σαν βαλβίδα εκτόνωσης από το άγχος της δουλειάς, ένα χόμπι που έχει γίνει η μοναδική μας απασχόληση πια, γιατι το success story των Σαμαροστουρναραίων, δεν είναι συνεπές στο ραντεβού του....  Φοβάμαι πως θα γεράσουμε περιμένοντας, τρέχοντας να πληρώνουμε φόρους, λογαριασμούς, χαράτσια, χωρίς αυτή η "ανάπτυξη" μέσω της εξαθλίωσης του λαού, να φανεί ποτέ...

Τα μύρτιλα προστατεύουν από παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθεια...

Η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να προστατεύει από πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Όπως έδειξε, ένα μπολ την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο.

Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου από τους εξής:

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μία χημική ουσία που υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν ιρλανδοί επιστήμονες. Η ουσία λέγεται κουρκουμίνη και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της – μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.

Στη νέα μελέτη, που έγινε στο εργαστήριο, επιστήμονες από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου Cork, με επικεφαλής την δρα Σάρον ΜακΚένα, διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου.

Μπορεί ο χυμός ροδιού και οι χουρμάδες να αποτρέψουν το έμφραγμα;

Ερευνητές του Technion-Israel Ινστιτούτου Τεχνολογίας εξέτασαν ποντίκια με αυξημένη χοληστερίνη στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Food & Function και βρήκαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού, μαζί με 3 χουρμάδες την ημέρα, επιβράδυνε δραματικά το ρυθμό αθηροσκλήρωσης, δηλαδή τις εναποθέσεις χοληστερόλης, λιπιδίων και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Συν τοις άλλοις, η ολική χοληστερίνη τους μειώθηκε κατά 28%.

Τα «μαγικά μανιτάρια» βοήθησαν καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας στόχος που πολλοί αποτυγχάνουν να... επιτύχουν.
Μια έρευνα αναφέρει, ότι οι μακροχρόνιοι καπνιστές εμφάνιζαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας για τον οργανισμό τους, όταν έλαβαν ψιλοκυβίνη (psilocybin) –τον ενεργό παραισθησιογόνο παράγοντα που υπάρχει στα «μαγικά μανιτάρια».

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Για να μην σας βγει… ξινός ο οβελίας! (Πριν πέσετε με τα μούτρα στο ψητό - Healthy tips)

Ιατρικές  έρευνες έχουν δείξει ότι στο  πασχαλινό τραπέζι ένας μέσος  άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 3.000 θερμίδες και προσλαμβάνει περίπου τριπλάσιες ποσότητες χοληστερίνης από την  ασφαλή ημερήσια ποσότητα, που είναι 300 χιλιοστόγραμμα! 
Αναμφίβολα το κατσίκι αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το αρνί, με 3 μόλις γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμ. κρέατος και απ’ αυτά, μόλις 0,9 γραμμ. κορεσμένα. 

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πως ψήνουμε το αρνί. Η επιχείρηση ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα δηλαδή το Μ. Σάββατο (και για την Πρωτομαγιά χρήσιμο) ...

Φίλες και φίλοι, λόγω Πάσχα θα μοιραστώ(*) κάποιες σκέψεις μαζί σας που αφορούν το ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού.

[Το άρθρο είναι χρήσιμο και για την Πρωτομαγιά που πλησιάζει. Το πήραμε από το Olympia gr και ελπίζουμε η κατάσταση μετά τις γιορτές του Πάσχα να μην μας κόψει την "διάθεση".] Για όσους από εσάς σκέφτεστε να ψήσετε αρνάκι για πρώτη φορά, μπορεί το όλο εγχείρημα να σας φαίνεται βουνό. Εγώ θα έλεγα ότι το ψήσιμο του δικού σας αρνιού, θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή στην καριέρα σας σαν ψήστης. Κάτι σαν πτυχίο στο πανεπιστήμιο.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τρεις μέρες νηστείας «ξανανιώνουν» το ανοσοποιητικό

Τρεις ημέρες νηστείας μπορεί να τονώσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Όπως ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, ο δραστικός περιορισμός ορισμένων θρεπτικών συστατικών για λίγες μέρες διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα όταν ξαναρχίσει η κανονική λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις).

5 οφέλη της τσουκνίδας στη διατροφή μας

Παρ’ όλο που αν πέσουμε πάνω της θα μας… τσούξει, η τσουκνίδα στην πραγματικότητα είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Αρκεί να τη φάμε κι όχι να σκοντάψουμε σε αυτή!

Τα φύλλα της τσουκνίδας χρησιμοποιούνται στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η τσουκνίδα:

Τα σημαντικότερα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Οι καρδιοπροστατευτικές της ιδιότητες και η συμβολή της στη μακροζωία.

Σίγουρα γνωρίζετε πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως.


Η διερεύνηση της σχέσης της με πλήθος δεικτών υγείας, καθώς και με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, έχει οδηγήσει στη δημοσίευση τεράστιου αριθμού επιστημονικών άρθρων, ο οποίος εξακολουθεί να αυξάνεται, εξετάζοντας νέα μονοπάτια κι επεκτείνοντας το φάσμα των ευεργετικών της ιδιοτήτων.

Καρύδια: καταπολεμούν τα αποθέματα λίπους

Επειδή τα καρύδια περιέχουν πολύ λίπος, έχουν κακή φήμη σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα. Λάθος όμως. Εφόσον τρώγονται με μέτρο, τα καρύδια βοηθούν στον καταβολισμό των λιπιδίων.

Πώς και αυτό; Μια χούφτα καρύδια αναζωογονεί το μεταβολισμό, ώστε αυτός να διεξάγεται έως και 11% ταχύτερα.
Ο λόγος είναι ο εξής: Τα καρύδια εκτός από 663 θερμίδες ανά 100γρ, μας παρέχουν και άφθονες πρωτεΐνες.

Πως θα αγοράσουμε το σωστό λάδι

Κάθε καταναλωτής που θέλει να αγοράσει λάδι πρέπει να έχει υπόψη του ότι στην αγορά κυκλοφορούν τρεις κατηγορίες λαδιού:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 1%.
Παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 2%.

Ελαιόλαδο (πρώην Κουπέ). Είναι προϊόν ανάμειξης ραφινέ λαδιού (δηλαδή λαδιού που προέρχεται από σειρά χημικών επεξεργασιών παρθένων ελαιολάδων μεγάλης οξύτητας) και παρθένου ελαιολάδου. Η οξύτητα του ελαιολάδου (πρώην Κουπέ) πρέπει να είναι ως 1,5%.