Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και γάλακτος στα σχολεία

Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα φτάσουν τα 230 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Πώς θα ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Όλοι θέλουμε να χάσουμε τα περιττά μας κιλά και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Όμως οι περισσότεροι από μας κάνουμε σοβαρά λάθη πάνω στην προσπάθεια μας. 

Η ασιτία ή ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και η απουσία άσκησης και άλλων δραστηριοτήτων δεν είναι η σωστή απάντηση στην προσπάθεια που κάνουμε για μακροπρόθεσμη απώλεια σωματικού βάρους.

Όταν δεν παρέχουμε στο σώμα σας αρκετά καύσιμα, δεν έχουμε και την απαιτούμενη ενέργεια να επωφεληθούμε από την άσκηση και τα οφέλη της.

Έφτιαξαν σούπερ θρεπτικά φύκια με γεύση... μπέικον

Ένα νέο είδος κόκκινα φύκια, το οποίο αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας στην κουζίνα.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα σούπερ-τρόφιμα που κυκλοφορούν, όταν μαγειρευτεί αποκτά μία ιδιαίτερη και λαχταριστή γεύση: αυτή του... μπέικον!

Τα φύκια αυτά είναι δημιούργημα επιστημόνων από το Κέντρο Επιστημών Hatfield Marine του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), οι οποίοι χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για να τα τελειοποιήσουν.

Τα ένοχα συστατικά των αλλαντικών

Τα αλλαντικά αποτελούν μια ομάδα προϊόντων που διατίθενται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία και καταναλώνονται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που τα καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητά, περιλαμβάνονται η ευκολία στην κατανάλωση, καθώς δεν απαιτούν κάποια προετοιμασία, και η γεύση που προσδίδουν στο γεύμα, ενώ παράλληλα, η προσθήκη τους σε σαλάτες ή σνακ συντελεί στην ενίσχυση της πρόσληψης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Το junk food κάνει κακό και στο μυαλό

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και που δημοσιεύτηκε στο Journal Neuroscience αποδεικνύει ότι η διατροφή που παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, επιδρά αρνητικά σε αυτό που ονομάζεται «γνωστική ευελιξία» ή αλλιώς την ικανότητα να προσαρμόζεται και να υιοθετεί κάποιος καταστάσεις που αλλάζουν. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που ακολουθούσαν διάφορα είδη διατροφής, με την περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη να ποικίλει, και συμμετείχαν σε διαφορετικά τεστ, ούτως ώστε να καταγραφεί η νοητική και φυσική τους λειτουργία.

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε: παγωμένο ή δροσερό;

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε; Παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό; Πολλοί πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι το παγωμένο καίει θερμίδες. Στο θέμα της απορρόφησης, όμως, φαίνεται ότι αυτό που μετράει είναι ο όγκος του νερού και όχι η θερμοκρασία του, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής αναζήτησαν μελέτες που να αφορούν την ενυδάτωση στη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εντοπίσουν τι είδους υγρά πρέπει να πίνουν οι ασκούμενοι.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Επικίνδυνος ο συνδυασμός βοτάνων και φαρμάκων

Η λήψη βοτάνων ή διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως η εχινάκεια, το ασβέστιο και ο σίδηρος, μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Άλλα σκευάσματα που επίσης μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν συνδυάζονται με φάρμακα είναι το χόρτο του Άη Γιάννη, το μαγνήσιο, το ginkgo και ο λιναρόσπορος.

Μία μερίδα όσπρια την ημέρα απαραίτητη για επιτυχημένο αδυνάτισμα

Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και ο αρακάς μπορεί να είναι το κλειδί για επιτυχημένο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Όπως έδειξε, η κατανάλωση οσπρίων προκαλεί παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να ευνοεί τελικά το αδυνάτισμα.

Ο δεκάλογος της σωστής καλοκαιρινής διατροφής

Το καλοκαίρι αποτελεί μια ξεχωριστή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκουμε συνήθως περισσότερες ευκαιρίες για χαλάρωση και ξεκούραση.

Παράλληλα, η καθημερινότητά μεταβάλλεται σημαντικά, σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, αφού η έναρξη των σχολικών διακοπών - για όσους έχουν παιδιά -, οι εξορμήσεις για μπάνιο στη θάλασσα, οι συχνότερες βραδινές έξοδοι και γενικά ο περισσότερος χρόνος που περνάμε έξω, μας βγάζουν εκτός του συνηθισμένου προγράμματος.

Οι τροφές του Ιουλίου που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας

 Καρπούζι
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι είναι ίσως το πιο ισχυρό σύμβολο της εποχής. Με 92% περιεκτικότητα σε νερό είναι απόλυτα ενυδατικό, ενώ η ζάχαρη που περιέχει δεν είναι τόση όση νομίζετε, με το μήλο να το ξεπερνάει σε περιεκτικότητα. Εκτός από δροσερό και απολαυστικό, το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στο λυκοπένιο που του χαρίζει το χρώμα του, ενώ το κάλιό του συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και διαθέτει διουρητική δράση, με 50 θερμίδες στη 1 φέτα. Κι αν το έχετε βαρεθεί σκέτο, προσθέστε το στις σαλάτες σας ή φτιάξτε το… παγωτό!

Tρόφιμα «θησαυροί» της ελληνικής γης

Η ελληνική γαστρονομία έχει παράδοση περίπου 4.000 χρόνων και αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Χάρη στα ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της, η χώρας μας έχει τη δυνατότητα να παράγει τρόφιμα με ιδιάζουσα γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και κυρίως τρόφιμα με ταυτότητα. Τρόφιμα τα οποία «μυρίζουν»… Ελλάδα!

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το ελαιόλαδο βοηθάει να προσληφθούν λιγότερες θερμίδες

Επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης αναφέρουν ότι λίγο ελαιόλαδο σε κάθε φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, διότι η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας και τελικά καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες.
Στη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις θερμιδικές επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών τέσσερα έλαια ή λίπη: το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης (κραμβέλαιο ή canola oil) και το ελαιόλαδο. (Το έλαιο και το λίπος ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτα, απλώς το έλαιο είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου ενώ το λίπος σε στερεά μορφή).

Γιατί πρέπει να τρώμε πάντα πρώτα την σαλάτα

Οι άνθρωποι που αρχίζουν το γεύμα τους με λαχανικά και πρωτεΐνες και το τελειώνουν με υδατάνθρακες, χορταίνουν περισσότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, διατηρούν πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις «λιγούρες» αργότερα στην ημέρα.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», πραγματοποιήθηκε σε μικρή ομάδα παχύσαρκων εθελοντών με τύπου 2 διαβήτη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ροδάκινων

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των πιο νόστιμων φρούτων και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα ροδάκινα.

Πέρα από λαχταριστά, είναι και πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και αυτά συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, καθώς έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Τα αναψυκτικά σκοτώνουν 184.000 άτομα ετησίως

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα ποτά μπορεί να προκαλούν 184.000 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως κάθε χρόνο, εκτιμά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους που σχετίζονται άμεσα με τη συχνή κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων με ζάχαρη (κοινών αναψυκτικών, ενεργειακών-αθλητικών ποτών, παγωμένου τσαγιού, φρουτοχυμών κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νταρίους Μοζαφαριάν του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν στοιχεία για συνολικά 612.000 άτομα σε 51 χώρες.

Ποιες τροφές … φουσκώνουν την κοιλιά;


 Τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων
Οι τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων είναι οι τροφές που σημειώνουν υψηλή αναλογία γραμμαρίων υδατανθράκων σε σχέση με το βάρος τους. Μια μικρή πατάτα, για παράδειγμα, την οποία πολλοί θεωρούν «κακό» υδατάνθρακα, ζυγίζει 170 γραμμάρια, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με μόνο το 23% αυτής να είναι υδατάνθρακας. Μια απλή ρυζογκοφρέτα, από την άλλη, ζυγίζει μόνο 9 γραμμάρια, αλλά το 80% αυτής είναι υδατάνθρακας. Οι τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, φούσκωμα και πόντους, γι’ αυτό αποφύγετε ψωμιά, κράκερ, ζυμαρικά, δημητριακά, άσπρο ρύζι.